• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский
pranje zuba ocičnom čletkicom sa pastom

Praznična nega zuba – sve što treba da znate

Da se to ne bi desilo, imamo par saveta za prazničnu negu zuba koji će vam pomoći:

Slatkiši su prvi na spisku.

Znate koliko je šećer štetan za ceo organizam, ne samo za zube. Ali i različite forme u kojima šećer dolazi su vredne pomena. Tvrde bonbone i lepljive karamele mogu biti jednako opasne. Tvrdi slatkiši mogu dovesti do lomljenja ili krnjena zuba kada ih grickate, a takođe pošto se ovi slatkiši tope u ustima neko vreme, koncentracija šećera koja se stvara u usnoj duplji je visoka i štetna po zube i desni. I karamele i drugi slatkiši koji se žvaću mogu olabaviti ili oštetiti plombe, lepljivi parčići lepe se na zube, zadržavaju u prostorima među zubima i stvaraju preosetljivost, karijes i iritiraju desni.

Topli napici poput tople čokolade ili čaja

nisu toliko štetni po zube koliko po meka tkiva u ustima, jer smo često u iskušenju da ih odmah konzumiramo, ne čekajući da se ohlade, što dovodi i do ozbiljnijih opekotina koje posle rezultiraju problemima.

Znamo da uvek insistiramo na pranju zuba posle obroka, ali u nekim slučajevima to zapravo ne treba da radite. Neke namirnice i pića imahu visok pH nivo – dakle, kiselije su. Kada ih konzumirate, kiselina omekšava zubnu gleđ i ako perete zube odmah nakon toga, dok se gleđ još nije vratila u prvobitno stanje, rizikujete oštećenje zuba. Namirnice koje su često na prazničnoj trpezi a mogu izazvati ovaj problem su turšije, brusnice, prerađevine od paradajza i naravno – vino. Ovo ne znači da treba da se odreknete navedenih namirnica, ali bi bilo dobro da uz njih konzumirate hranu koja neutrališe kiseline i vraća pH balans u ustima. To su sirevi, orašasti plodovi, jaja, sveže povrće, pirinač, jabuke… I naravno, pijte puno vode.

Kad smo već kod pića,

gazirani napici, kokteli, alkohol i energetska pića,

za kojima ponekad posežemo da nam daju potrebnu energiju da stignemo baš sve od prazničnih obaveza da završimo, sadrže visoke nivoe šećera i veoma su štetni, pogotovo u većim količinama, kako za zube tako i za desni.

U toku praznika, pušači su češće u iskušenju da zapale koju cigaretu više a to se na mesečnom nivou može pretvoriti u veliku količinu nikotina koji dodatno opterećuje zube, čini ih žutim i stvara naslage kamenca.

Da bi vaša usta ostala zdrava u toku ovih praznika,

ako konzumirate gore navedene namirnice, popijte puno vode posle. Koristite konac za zube redovno, kao i vodice za ispiranje i nikada nemojte otići na spavanje a da pre toga niste dobro oprali zube – koliko god da je kasno uveče. Uzmite i pastu sa većim sadržajem fluora da se dodatno zaštitite. I ne zaboravite, da su vaši zubi tu da vam služe kako u ovoj, tako i u narednoj godini i svim onim posle nje!

Share:
© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved