• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский
Laser – korak dalje u brizi za pacijenta

Laser – korak dalje u brizi za pacijenta

Ukoliko oklevate da redovno posećujete stomatologa usled neprijatnih senzacija koje izazivaju različiti stomatološki instrumenti, možete da odahnete jer postoji alternativa koja ne podrazumeva bušilice, skalpele i druga slična pomagala.

Razvoj savremene tehnologije omogućio je da se u mnogim stomatološkim intervencijama koristi laser, pogotovo pri intervencijama na desnima ali i u estetske svrhe, kao što je izbeljivanje zuba. Kako je sam laser u suštini snop svetlosti visokog intenziteta i posebne frekvencije, doktor koji rukuje njime može da kontroliše njegovu jačinu i dužinu izloženosti (bilo da su u pitanju desni ili struktura zuba), a to omogućuje visoku preciznost tretirane površine bez oštećivanja okolnog tkiva. Pored toga, laserske intervencije su beskrvne, jer laserski snop dok seče, istovremeno i podstiče koagulaciju krvi tako da se rana momentalno zatvara i nema krvarenja – što znači da i šavovi nisu potrebni, rane zarastaju brže i tkivo može brže da se regeneriše.

Ovaj tip terapije veoma brzo dobija na popularnosti zbog jedne izuzetne prednosti

– većina tretmana se obavlja bez uobičajene invazivnosti i skoro bez bola. Time se postiže daleko viši nivo komfora za pacijenta ali i za operatora. Kliničke studije pokazuju da čak 90% pacijenata ne oseća bol u toku lečenja laserom. Kao rezultat toga, upotreba anestezije postaje nepotrebna, ili se daje u minimalnim količinama kada se rade laserske intervencije.
Još jedna od prednosti lasera za pacijenta je i drastično umanjena mogućnost za razvijanje infekcije posle intervencije, jer laserski snop momentalno steriliše područje na kome se radi.

Sve ove prednosti omogućavaju široku primenu lasera u stomatološkim intervencijama, bilo da su u pitanju rutinske ili pak nesvakidašnje procedure.

Tako laser može da preoblikuje tkivo desni, da bi izložio zdraviju strukturu zuba. Ovo se naziva produženje kliničke krunice zuba i veoma je bitno kod postavljanja zubnih nadoknada. Takođe, ova procedura pomaže u slučaju spuštenih desni, da bi se otkrila veća površina zuba i osmeh bio lepši.
Pri tretmanu parodontopatije i tretiranju paradontalnih džepova funkcionalnost lasera je nezamenljiva – on uklanja bakterija i dezinfikuje momentalno, tako da umanjuje i čak uklanja paradontalne džepove.
Laserska frenektomija je idelna opcija za decu koja imaju problematičan frenulum (resicu ispod jezika) i može da pomogne u rešavanju problema sa govornim manama.
Laser može bezbolno i bez upotrebe šavova da ukolni višak tkiva koji se ponekad desi kada se nosi proteza koja ne prianja dobro a takođe, uz pomoć lasera mogu da se uklone benigni tumori sa desni, nepca, obraza i usana.
U slučaju herpesa, stomatološki laser niskog intenziteta umanjuju bol i skraćuju vreme zarastanja ranica.
Laser čini puno da pomogne i kod apneje u snu (poremećaju kada se u toku sna prekida disanje), kada je uzrok prekomerni rast tkiva u grlu, što se ponekada dešava sa godinama. u tom slučaju, laserskim tretmanom se ’preoblikuje’ tkivo u ustima i grlu.

Još jedna od veoma popularnih namena lasera za meka tkiva jeste izbeljivanje zuba.

Ovo se radi laserskim zrakom slabijeg intenziteta i uz pomoć specijalne emulzije, čije delovanje pospešuje laserski snop. Kada se izbeljivanje radi ovom metodom, rezultati su trenutni i mnogo dugotrajniji nego posle bilo koje druge metode za beljenje.
Imajući sve ove činjenice u vidu, možemo zaključiti da je laser zaista tehnologija budućnosti koja je već stigla i uveliko se praktikuje, kako u naprednim zemljama sveta tako i kod nas. Poseta stomatologu više ne mora biti ni stresna, ni traumatična ni bolna, zato se uvek informišite da li procedura koja Vam je potrebna može da se obavi i uz pomoć lasera, da bi bezbrižan osmeh krasio Vaše lice i kada dolazite i kada odlazite od zubara!

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved