• Српски језик
  • English
  • Deutsch
stomatolog drzi klestima izvadjen zub

Kada je neophodno vađenje zuba a kada je moguće spasiti ga?

Kada se desi infekcija zuba, desni ili bilo koji drugi ozbiljniji problem sa zubom, vađenje može delovati kao logična i jedina moguća opcija. Međutim, to često nije i najbolja opcija za pacijenta. Mnogi ljudi najčešće nisu svesni koliko je važno očuvati prirodne zube kada god je to moguće.  

Na samo pominjanje dugotrajnog lečenja i kontrola, vađenje zuba i stavljanje implanta deluje kao lakša i brža opcija. Međutim, pre nego što se odlučite na ovaj korak, dobro razmotrite odluku.  

Prednosti očuvanja prirodnih zuba 

Stručnjaci iz oblasti endodoncije, koji se bave upravo negom, lečenjem i očuvanjem prirodnih zuba, ističu njihove prednosti.  

Prirodni zubi su jači. Iako je implantologija danas toliko napredovala i podigla ugradnju, izgled i funkcionalnost zubnih implantata na viši nivo, prirodni zubi svakako nemaju premca.  

Oni su izdržljiviji i funkcionalniji su u vilici jer su njen prironi deo.  

prikaz vadjenja zuba na maketi vilice

Izbegavate pomerenja drugih zuba. Kada se zub izvadi, pogotovo ako je kutnjak ili neki od zuba iz zadnjeg dela vilice, praznina koja ostaje teži da bude popunjena tako što se drugi zubi postepeno i vremenom pomeraju. Ovo je naravno spor proces, ali vremenom može dovesti do problema sa žvakanjem, do nelagodnosti, bolova u vilici i slično.  

Iz tog razloga je najbolje da ukoliko ste se već odlučili za vađenje zuba i nema druge alterantive, da na njegovo mesto u najkraćem roku dođe implantat kako bi se ovi problemi izbegli.  

Manje bola. Nakon vađenja zuba većina pacijenata pati od bolova i narednih nekoliko dana, naročito ako su u pitanju kutnjaci koji iza sebe ostavljaju veće ranice kojima je potrebno i do dve nedelje da zarastu. Ukoliko je u vilici ostao koren zuba na koji će doći krunica, ovo se dešava ređe i bolovi se umiruju čim se infekcija sanira.  

prikaz zubnih implantata na maketi

Manji troškovi. Nakon vađenja, ukoliko stomatolog proceni da je to neophodno, sledi još dodatnih poseta kako biste dobili krunicu, most ili zubni implantat koji će zub zameniti. Ovo svakako povlači za sobom i dodatne troškove. A ukoliko se sa druge strane odlučite da ne stavljate implantat, ako je zub u zadnjem delu vilice i nije toliko vidljiv, ovo vremenom može da se pokaže kao loša odluka, upravo zbog pomernja drugih zuba, poteškoća u žvakanju i opšteg osećaja komfora.  

Očuvanje prirodnog zuba. Iako su benefiti očuvanja prirodnih zuba očigledni, pojava dubokog karijesa i infekcija može dovesti do potrebe za lečenjem i saniranjem oštećenja. Jedan od načina da se produži vek prirodnog zuba i da se izbegne njegovo vađenje, jeste lečenje kanala korena zuba.  

Ova procedure podrazumeva čišćenje unutrašnjosti zuba tj. uklanjanje zubne pulpe koja je zahvaćena infekcijom, zatim lečenja ostatka zuba i nakon toga punjenja specijalnim supstancama koje će ga ojačati, zaštititi i obezbediti da bude funkcionalan. Potom se rekonstruiše krunica ukoliko je to potrebno, ili se zub jednostavno zatvara ako je prirodna krunica očuvana. 

stomatolog sedi za stolom sa modelom vilice ispred sebe

Vađenje je neophodno ukoliko je zub napukao i ispod površine desni ili ukoliko je zahvaćen infekcijom koja ne može da se sanira jer je oslabila njegovu strukturu. Važno je da zajedno sa stomatologom razmotrite najbolju opciju za vas. Pokušajte da uzmete u obzir i lečenje kanala korena zuba, a ukoliko je ipak vađenje zuba jedina opcija, razgovarajte sa vašim stomatologom o najboljem rešenje u vidu krunica, mostova ili implantata.  

Ukoliko vas muči bilo koji problem sa oralnim zdravljem, imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE. 

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved