• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский
Kada-je-pravo-vreme-za-prvu-protezu-kod-dece-1.jpg

Kada je pravo vreme za prvu protezu kod dece?

Prva proteza za zube kod dece je nešto što može izazvati veliko radovanje, ali i veliki stres. Pojedina deca ne mogu da dočekaju svoju prvu protezu, dok će druga sve uraditi samo da je ne nose. Zato je vrlo važno sa decom razgovarati o svim dobrobitima po zdravlje zubića pre nego što dođe do samog momenta potrebe nošenja proteze, bilo fiksne, bilo mobilne.

Na početku važno je razumeti to da je svako dete drugačije i da nema jednog univerzalnog pravila kada je u pitanju prva proteza. Ipak, postoje neki opšti faktori koji mogu ukazati na to da je vaše dete spremno za ovaj korak.

Jedan od glavnih faktora koji treba uzeti u obzir je rast i razvoj zuba. Ako primetite da vaše dete ima probleme sa žvakanjem ili govorom, to može ukazivati na to da su zubi u neravnoteži i da je prva proteza neophodna. Ako primetite da novi zubi rastu u nepravilnom položaju ili da su previše skučeni, to je takođe indikacija da bi vaše dete moglo da bude spremno za prvu protezu.Takođe, važno je razmotriti genetiku porodice. Ako imate istoriju problema sa zubima i vilicom, Vaše dete može imati predispoziciju za iste probleme, te je s toga poželjno blagovremeno krenuti sa lečenjem.

Kada se odlučite za prvu protezu, važno je pronaći kvalitetnog stomatologa odnosno ortodonta, koji ima iskustva sa decom i može vam pomoći da donesete pravu odluku. Oni će moći da procene stanje zuba vašeg deteta i da preporuče adekvatnu terapiju.

Kada-je-pravo-vreme-za-prvu-protezu-kod-dece-2.jpg

Kada je pravo vreme?

Ne postoji tačno određeno vreme za prvu protezu, ali najčešće se prva proteza uradi između 7 i 10 godina starosti. U ovom uzrastu, deca su obično izgubila većinu mlečnih zuba, a stalni zubi su već počeli da rastu. Ovo je dobro vreme za procenu zdravlja zuba i vilice i za donošenje odluke o prvoj protezi, ako je potrebna. Važno je napomenuti da prva proteza ne mora uvek biti trajna. U nekim slučajevima, deca mogu dobiti privremenu protezu koja će pomoći u ispravljanju zubića dok se još uvek razvijaju. Kada se zubi i vilica potpuno razviju, možda će biti potrebna druga proteza koja će biti trajnija, poznatija kao fiksna proteza.

Prva proteza može pomoći da se spreče ozbiljniji problemi u budućnosti, kao što su preterano istaknuti zubi, prenatrpanost zuba ili problema sa vilicom koji mogu dovesti do problema sa govorom ili žvakanjem hrane. Kada se problemi sa zubima i vilicom reše na vreme, sprečiće dalja oštećenja zuba i pomoći u održavanju zdravog osmeha vašeg deteta.

Koji tipovi protaza postoje?

Ortodontske proteze su sjajan način za ispravljanje zubnih nepravilnosti i poboljšanje izgleda osmeha. Postoje različite vrste ortodontskih proteza koje se koriste za različite probleme s zubima i zagrižajem.

  1. Fiksne metalne bravice – ovo je tradicionalni oblik ortodontskih proteza koji se sastoji od metalnih bravica koje se postavljaju na zube. Bravice se povezuju žicom koja se postepeno podešava kako bi se postigao željeni položaj zubnog niza. Ova vrsta proteza je najčešće korištena kod dece i adolescenata.
  2. Keramičke fiksne proteze – slično kao i metalne fiksne proteze, keramičke fiksne proteze se postavljaju na zube. Razlika je u tome što su izrađene od keramičkog materijala koji se slaže s bojom zuba, što ih čini manje vidljivima. Ova vrsta proteza se najčešće koristi kod odraslih pacijenata.
  3. Lingvalne proteze – ovo su fiksne proteze koje se postavljaju na unutrašnju stranu zuba, što ih čini nevidljivima spolja. Ova vrsta proteza zahteva više pažnje i veština kod postavljanja i održavanja, te su stoga skuplje od drugih vrsta ortodontskih proteza.
  4. Izvadive (mobilne) proteze – ovo su proteze koje se mogu ukloniti iz usta i vraćati po potrebi. Izvadive proteze se najčešće koriste kod dece i adolescenata za ispravljanje manjih zubnih nepravilnosti i problema sa zagrižajem.
  5. Invisalign – ovo je relativno novi tip ortodontskih proteza koji se sastoji od serije prozirnih plastičnih kalupa koji se nosi na zubima. Kalupi se postepeno menjaju kako bi se postigao željeni položaj zubnog niza. Invisalign proteze su nevidljive spolja i pružaju pacijentima veću udobnost i estetiku.

Važno je imati na umu da svaki pacijent ima jedinstvene potrebe i uvek preporučujemo konsultaciju pre donošenja finalne odluke.

Ukratko, prva proteza za zube kod dece treba da se uradi kada postoje određeni faktori koji ukazuju na potrebu za njom. Važno je pratiti rast i razvoj zuba vašeg deteta i konsultovati se sa stomatologom kako bi se donela prava odluka. Sa pravim pristupom, vaše dete će imati zdrave zube i osmeh za ceo život.

Konačno, kada se odlučite za prvu protezu za zube vašeg deteta, važno je da dete bude upoznato sa procesom i da bude pripremljeno na promene koje će se dogoditi. Vaše dete može osetiti neke nelagodnosti tokom perioda prilagođavanja na protezu, ali to je normalno i obično prolazi nakon nekoliko dana ili nedelja.

Pomozite svom detetu da se navikne na protezu tako što ćete mu pružiti puno ljubavi i podrške.

Naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved