• Српски језик
  • English
  • Deutsch
mama sa bebom u kupatilu pere zube

Kako da vaš mališan pobedi strah od zubara?

Na sam pomen stomatologa i odlaska na pregled, većina dece odmah kreće da paniči i javlja se strah i odbijanje da sednu u zubarsku stolicu. Odlazak stomatologu je i roditeljima jedna od najvećih noćnih mora, naročito ako ne odaberu pažljivo kod koga vode mališana na prvi pregled. Upravo iz ovog razloga prvi susret sa zubarskim instrumentima treba pažjivo isplanirati kako bi dete prihvatilo ovu rutinu kao nešto što ne mora biti zastrašujuće. 

Kada je pravo vreme za prvi pregled? 

Dešava se da roditelji često naprave grešku i dete odvedu stomatologu tek kada se javi određeni problem pa to učini prvu posetu dodatno zastrašujućom i pogorša stvar. Važno je stoga dete odvesti zubaru dok još nema nikakav problem koji treba rešavati, već samo radi rutinskog pregleda. Mališan će tada da se upozna sa celim procesom, instrumentima, zubarskom ordinacijom i samim zubarom i polako će krenuti da stiče poverenje. 

Dete možete odvesti stomtologu kada mu potpuno izrastu prvi zubići i kada je dovoljno veliko da može da razume kroz igru i da sarađuje tokom pregleda. 

Pre odlaska u stomatološku ordinaciju razgovarajte sa mališanom i kroz igru mu objasnite kako pregled izgleda. Njegova omiljena igračka može biti pacijent na čijem ćete primeru objasniti šta zubar tokom pregleda radi kako bi dete shvatilo da to nije ništa strašno. 

Od velike je pomoći ako dete povedete sa sobom kada vi imate rutinsku kontrolu. Tada će se ono upoznati sa stomatologom, videće na vašem primeru kako pregled izgleda i pratiće šta zubar radi, kako izgledaju instrumenti i kako sve funkcionše. 

Ne zaboravite da i stomatologa obavestite na vreme da dolazite sa detetom kako bi bio spreman na „nežniji“ pristup i na dozu strpljenja. Izaberite termin u delu dana u kom nije prevelika gužva kako bi stomatolog na zanimljiv način mališanu mogao da pokaže zubarsku stolicu, svetla, ogledalca i drugi pribor. 

devojcica predskolskog uzrasta na pregledu kod stomatologa

Šta nikako ne smete govoriti detetu? 

Niko od nas se nije rodio sa strahom od zubara. On je usvojen kroz različite negativne priče od malih nogu. Stoga pazite šta pred decom pričate o stomatološkim pregledima, naročito pred sam odlazak u ordinaciju. Ako i sami imate strah od zubara, to nikako ne smete pokazivati pred detetom ni o tome govoriti kako strah ne biste preneli i na njega. 

Nije poželjno ni pretiti zubarom ukoliko dete voli slatkiše. Postoje mnogi drugi načini da se ono odvikne od slatkiša, a pretnja odlaskom stomatologu sigurno nije jedan od njih. Dete će definitivno manje jesti nezdrave stvari ali ćete zato stvoriti drugi problem koji će biti daleko teže iskoreniti kako bude raslo. 

dvogodisnja beba sa četkicom za zube u ustima

Kako mu pomoći da savlada rutinu pranja zuba? 

Kako se strah od zubara ne bi javljao, ili da bi bio eliminisan ukoliko već postoji, navikavajte dete na pravila oralne nege od malih nogu. Preporučuje se da mu nabavite četkicu već nakon navršene prve godine. U početku mališan će se četkicom više igrati, ali je bitno da se na nju postepeno navikava. Pre nego što izrastu svi zubići, dakle u prvih dvanaest meseci, koristite sterilnu gazu nakvašenu sa malo mlake vode koja će blago masirati desni.

U početku ćete svakako vi detetu prati zube i na taj način ga učiti kako da to samo pravilno radi jednog dana. Učite ga i zdravim navikama u ishrani pa će uz pravilnu negu, posete zubaru biti svedene na rutinske kontrole i fluorizaciju zubića

mama kroz igru ibjasnjava devojcici znacaj nege zuba

Šta nikako ne smete pričati kada ste u ordinaciji? 

U želji da prvi pregled prođe sa što manje stresa za dete, roditelji često izgovaraju rečenice poput: „Mama je tu, ništa ne brini. Zubar neće ništa strašno da radi. Samo se opusti.“ 

Iako su mala, deca cene iskrenost i svakako će biti mirnija ukoliko lepo objasnite čemu služi svaki instrument, čemu služe „specijalne četkice za zube“, da imaju određeni zvuk, da ispuštaju vodu koja „tušira“ zube nakon čega ih stomatolog suši posebnim „fenom“ kako bi bili blistavi i sjajni. 

Ukoliko je ipak potrebno uraditi malu popravku ili intervenciju kao što je skidanje kamenca, nemojte ih uveravati da idete „samo na običan pregled“ jer će situacija samo biti komplikovanija. Objasnite mu kako će izgledati poseta ordinaciji i šta će zubar konkretno da radi. Dakle, iskrenost i pojašnjenja kroz igru pomoći će vašem mališanu da na pregled i intervenciju kod stomatologa odlazi sa što manje straha ili čak i bez njega. 

Ukoliko vas muči bilo koji problem sa oralnim zdravljem, imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved