• Српски језик
  • English
  • Deutsch
mama i decak zajedno peru zube

Kako možemo očuvati dobro zdravlje zuba kod dece?

Zdrav osmeh svake osobe počinje zdravim osmehom i pravilnom negom zuba deteta. Problemi sa oralnim zdravljem mališana neće uticati samo na kućni bužet. Posledice su daleko ozbiljnije.  

Nelečeni problemi sa oralnim zdravljem utiču na mogućnost da dete dobro jede, na kvalitetan san i njegovo dobro funkcionisanje kod kuće i u školi. Pored toga, kvalitet oralnog zdravlja utiče i na detetovo samopouzdanje i samim tim i na socijalne interakcije.  

Kako uticati pozitivno na zdravlje zuba kod mališana?  

Budite uzor 

Deca od prvih dana pa i kasnije kroz odrastanje uče iz ponašanja i navika svojih roditelja i drugih ljudi  bliskih ljudi. Zato je važno da i roditelji imaju dobre navike u oralnoj nezi.  

U početku će svakako biti neophodno da vi detetu četkate zube i čistite ih koncem dok ono samo ne ovlada ovim veštinama. Zato je važno da prvih nekoliko godina uvek budete uz dete u toku pranja zuba umesto da ga pošaljete u kupatilo da to samo obavi.  

dvogodisnje dete samo pere zube decjim cetkicom

Učite ih strpljivo 

Decu do 3 godine učite da koriste u početku pastu veličine većeg zrna pirinča. Možda deluje malo, ali važno je da savladaju te prve korake i nauče da se pasta ne sme gutati. Kada ovo savladaju, mogu koristiti pastu veličine zrna graška što će biti sasvim dovoljno. Kada im zubići potpuno izbiju iz desni i kada malo odrastu pa mogu da razumeju i nauče, pokažite im kako treba da izgleda čišćenje zuba koncem. 

Deca često nemaju strpljenja za dvominutno četkanje zuba i to svakako neće uvek biti izvodljivo. Ali je potrebno truditi se da četkanje nikako ne preskačete. Postoje različite aplikacije koje će mališanima pranje zuba učiniti zanimljvijim. Ili sami možete naći način kako da svaki put pranje zubiča učinite interesantnim.  

Redovno posećujte zubara  

Važno je da svoj strah od zubara, ukoliko ga ima, ili bilo koje negatvno uverenje o odlasku stomatologu, ne prenosite na decu. U početku ih vodite na svoje redovne kontrole i jednostavnije intervencije gde će moći da vide kako sve funkcioniše, kako izgledaju zubarski instrumenti i da se upoznaju sa stomatologom.  

Prvi pregled dete bi trebalo da ima 6 meseci nakon što iznikne prvi zubić, tj. oko navršene prve godine ukoliko zubići kasne. Nakon toga, stomatologa treba posećivati dva puta godišnje radi preventivnih pregleda i usvajanja rutine.  

decak na pregledu kod stomatologa

Razgovarajte o iskustvima kod stomatologa 

Važno je da detetu sve objašnjavate, prepričavate svoja lepa iskustva i da ga pre svega upustite u to kako jedan pregled izgleda i šta bi trebalo da očekuje. Naravno, mala deca najboje razumeju i uče kroz igru, pa njihova omiljena igračka može biti mali pacijent na čijem ćete primeru da objašnjavate kako izgleda pregled, popravka zuba i slično.  

Favorizujte zdravu hranu  

Nema deteta koje ne voli slatkiše i grickalice. Ali one treba u ishrani da budu izuzetak a ne nešto što mališani konzumiraju svaki dan. Pored toga što utiču loše na zdravlje zuba i pospešuju nastanak karijesa, loše se odražavaju i na razvoj deteta i njegov imuni sistem.  

Svakako da nije dobro ni izvodljivo u potpunosti im zabraniti konzumaciju šećera, ali neka to budu izuzetni trenuci a neka osnova njihove ishrane budu raznovrsne namirnice, voće i povrće kao i proteini neophodni za pravilan rast i razvoj. 

dete samo uzima jagode sa drvene daske na stolu

Razmotrite zalivanje fisura 

Ovo je neagresivni, preventivni tretman tokom kog se jamice zuba ispunjavaju materijalima koji su namenjeni isključivo za tu svrhu a koji će sprečiti nastanak karijesa. Zalivanje fisura izvodi se bez anestezije i potrebe za brušenjem zuba. Procedura traje kratko a dobrobiti su višestruke.  

Uvedite nagrade 

Kako biste podstakli mališane na redovnu negu, dozvolite im da sami odaberu četkicu i pastu za zube. Takođe, možete napraviti i tabelu ciljeva koju kada ispune, dobijaju određenu nagradu – odlazak u bioskop, kupovinu dugo željene igračke, izlet.  

Ukoliko imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.      

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved