Mislite o svojim zubima i tokom praznika

Praznična trpeza mesto je okupljanja i druženja sa porodicom i prijateljima. Slave koje su pred nama lep su povod za prijatne trenutke. Primamljivi mirisi, ukusi i šarenilo boja mame nas da sve probamo. Meniji su tradicionalno bogati slanim i slatkim poslasticama, pripremaju se velike količine jake i kalorične hrane. Pored zadovoljstva i opuštanja, ipak treba biti umeren. Prejedanje i neprijatna iskustva sa stomačnim tegobama svima su dobro poznata, a loš efekat veselih zimskih svečanosti vreba i u usnoj šupljini. Tu se naseljava bakterija streptokokus mutans – glavni sastojak kolača i torti koja lučenjem kiseline razara zubnu gleđ. Kada jedete hranu bogatu ugljenim hidratima, tj. šećerima i skrobom, ne hranite samo sebe, već i bakterije zubnog plaka. Kada one dođu u kontakt sa ovakvom hranom, stvaraju se kiseline koje počinju da napadaju zubnu gleđ samo 20 minuta nakon ukusnog obroka.

Zabrinjavajuća je činjenica da se moderno društvo danas susreće sa ubrzano rastućim problemom bolesti usta i zuba. Gingivitis, karijes i parodontopatija su toliko česti da prema nekim novijim istraživanjima oko 95% svetske populacije ima neke od ovih problema.

Saznajte više:

  1. Sve  što treba da znate o gingivitisu
  2. Karijes zuba

Uz kafu počinjemo

Opšte je poznato da čaj i kafa takođe utiču na boju vaših zuba. Ovo ne znači da ih morate u potpunosti izbaciti i ne konzumirati tokom praznika, već se samo potrudite da uvek pijete dovoljno vode uz Vaš omiljeni topli napitak. Pigmenti od obojenih pića i hrane, kao što su kafa, čaj, crveno vino, ili cvekla mogu ostati  pukotinama zuba i ako se ne preduzmu odgovarajući koraci izazvati trajne žute mrlje na zubima. Iako se na prvi pogled činiti da svetlija boja kafe manje utiče na boju zuba, isti pigmenti i kiseline su prisutni u onoj sa mlekom kao i u crnoj kafi. Nakon što završite sa kafom, možete isprati usta vodom ili oprati zube da biste uklonili potencijalno žućkaste pigmente sa zuba. Korišćenje zubne paste za izbeljivanje i redovno četkanje je dobar način da se kod kuće održe beli zubi.

Šta se krije u slavskim kolačama i tortama

Ukusnim kolačima i kremastim tortama retko ko može da odoli. Neretko koji komadić zna da zaluta i zaglavi se između zuba stimulišući bakterije u ustima da pretvaraju šećer u supstancu koja se zove eksopolisaharid. Kada ova supstanca prekrije zube, loše bakterije se lakše nastanjuju i narušavaju jačinu i zdravlje zuba. Sa druge strane, šećer neće samo omogućiti povoljnu atmosferu za nastanak loših bakterija, već će ih hraniti i olakšavati njihovo dalje razmnožavanje. Drugim rečima, ishrana prebogata šećerima je najčešći uzročnik karijesa, najučestalijeg zubnog oboljenja modernog čoveka.  Teško je zaobići i izazov koji uključuju različite vrste grickalica, ali treba znati da ova grupa namirnica zbog svog lepljivog sastava ima veliku tendenciju da zaostane u šupljinama zuba. Ukoliko ste u mogućnosti, nakon konzumacije ovih namirnica preporučuje se detaljno čišćenje zuba četkicom i/ili koncem za zube.

Čašica vina

Sa alkoholom se tokom prazničnog raspoloženja najčešće pretera. Ne zaboravite da sadrži visoku količinu kiselina i šećera što šteti zubima i desnima. Pored toga, alkohol takođe smanjuje hidriranost organizma i utiče na količinu pljuvačke u ustima, koja ima funkciju da uspostavi optimalnu atmosferu u ustima koja će hraniti dobre bakterije i da postepeno spira plak i naslage. U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry zaključeno je da polifenoli iz vina mogu u izvesnoj meri koristiti zdravlju usne duplje, tj. smanjiti sposobnost bakterija da se prilepe za zube. Ako ste posegnuli za gazirani pićima i sokovima, ne zaboravite da i oni sadrže mnogo šećera kao i fosfornu i limunsku kiselinu koje nagrizaju gleđ. Saznajte više.

Izbor je na Vama

Ishrana koja je bogata svežim namirnicama, voćem i povrćem, mlečnim proizvodima, obezbediće zdravlje ne samo Vašim zubima već i celokupnom organizmu. Ako na prazničnoj trpezi zateknete zelenu slatu, bundevu, šargarepu, slatki krompir i brokoli, nemojte ih zaobići, jer su prebogati vitaminom A, zaslužnog za formiranje zubne gleđi. Osim toga, hrskavo povrće čisti i stimuliše desni. Sastojci celera štite zube, a dodatno žvakanje stvara puno pljuvačke, što neutrališe različite bakterije koje uzrokuju karijes. Govedina, piletina, ćuretina, jaja i pogotovo masnije ribe poput lososa sadrže fosfor koji je, zajedno sa kalcijumom, jedan je od najvažnijih minerala koji grade kosu i zube, zato je redovna konzumacija ovih namirnica odlilčna. Ovaj element je vrlo bitan jer kalcijum sam po sebi nije dovoljan.

Pravilno balansirana ishrana, ishrana bogata svežim namirnicama sa ograničenim unosom slatkiša i napitaka od neprocenjivog je značaja za pravilan rast, razvoj i zdravlje Vaših usta i zuba. Dobro zdravlje zuba i usta ne znači da treba da se odreknete neki vrsta hrane, već njihov unos samo treba ograničiti, naročito tokom praznika kada smo skloni preterivanju. Za preporuku je da posle svakog obroka detaljno operete zube. Ukoliko niste u mogućnosti, izbegavajte lepljivu i slatku hranu. Prva pomoć ako ne možete da odolite grickalicama a niste u mogućnosti da operete zube je da usta makar isperite vodom, čime će te isprati ostatke hrane koja se zaglavila između zuba. Uživajte u praznicima, vodeći računa o svom zdravlju.

Share:

Comments are closed.

Grčića Milenka 1, prizemlje, lokal br 2

11000 Beograd, Srbija

+381 (0) 60-11-11-000

Viber, WhatsApp

Radnim danima:

08:30-12:30h / 16:00-20:00h

Email

info@drpopovic.com