Nega zuba za starije od 65 godina – 1. deo

Nega zuba za starije od 65 godina – 1. deo

Bez obzira da li imate 9 ili 99, nega zuba je važna a kada pređete 65, rizik od izvesnih stomatoloških problema raste, pa je posebno važno obratiti pažnju na oralno zdravlje. Loša oralna nega ima negativne posledice na celokupno zdravlje i dovodi se u vezu sa visokim krvnim pritiskom, bolestima srca i krvnih sudova i mnogim drugim stanjima.

Zato, ako imate preko 65 godina, za početak ćemo obratiti pažnju na to koji problemi se najčešće dešavaju u ovim godinama:

Potamneli zubi – dentin menja boju sa godinama, ali pušenje i konzumacija obojenih pića doprinosi.

Propadanje zuba – gosine ’upotrebe’ troše zube i čine ih slabijim.

Suva usta i loš zadah – bolesti deni i suva usta dovode do hroničnog lošeg zadaha koji se naziva halitoza.

Gubitak jednog ili više zuba – bolesti desni, mehaničke povrede ili jednostavno istrošenost zuba dovodi do potrebe za njihovim uklanjanjem.

Krvarenje i upale desni – najčešće rezultat oboljenja tkiva desni.

6 načina da održite oralno zdravlje na nivou i posle 65.

Kada ulazi u određene godine, čovek ima tendenciju da se opusti u mnogim stvarima a tako i kada je nega zuba u pitanju. Ovo ne smete da dozvolite, posebno zato što uz samo nekoliko jednostavnih saveta možete izbeći veće komplikacije:

Četkajte zube često i nežno

Nemojte koristiti previše jake i abrazivne paste za zube i neka četkica ima što mekše čekinje. Četkajte zube posle svakog obroka pažljivo oko dva minuta.

Upotreba konca za zube svaki dan

Iako veoma jednostavna, navika upotrebe konca za zube nije usađena kod većine. Zapravo sa godinama, broj odraslih koji redovno koriste konac opada sa 50% na 30%. Konac uklanja ostatke hrane i bakterije i ukoliko ne praktikujete ovu naviku, preporučujemo da počnete što pre, jer ne zahteva više od minut a donosi mnogo koristi.

Ako nosite protezu koja se skida, negujte je na pravi način

Sve više ljudi se odlučuje za fiksna protetska rešenja umesto onih koja se mogu skinuti, ali ako pripadate ovoj drugoj grupi, veoma je važno da o svojoj protezi vodite računa na pravi način. Čistite je svaki dan jer bakterije i ostaci hrane koji se na njoj zadržavaju dolaze u kontakt sa desnima a ovo povećava šansu za oboljenje desni. A ukoliko već imate probleme sa desnima, to tek zahteva dodatnu brigu jer neadekvatno očišćena proteza samo ubrzava napredovanje obolenja i pogoršava situaciju.

Pročitajte nastavak u našem narednom blogu OVDE!

Share:

Comments are closed.

Grčića Milenka 1, prizemlje, lokal br 2

11000 Beograd, Srbija

+381 (0) 60-11-11-000

Viber,Whatsapp: +381(0)60-11-11-000

Radnim danima:

08:30-12:30h / 16:00-20:00h

Email

info@drpopovic.com