Nega zuba za starije od 65 godina – 2. deo

Nega zuba za starije od 65 godina – 2. deo

Nastavljamo temu započetu protekle nedelje i otkrivamo šta je još važno za negu zuba kod osoba koje imaju više od 65 godina.

Ukoliko ste propustili tekst od prethodne nedelje, pročitajte ga OVDE!

Hidratacija u borbi protiv suvih usta

Nije neobično da sa godinama, starije osobe imaju potrebu da češće idu u toalet (posebno muškarci). Zato često, oni izbegavaju da piju više vode. Iako je to razumljivo, nije dobro da organizam konstantno bude nedovoljno hidriran, kako zbog opšteg tako i zbog oralnog zdravlja.

Pored smanjene konzumacije vode, suva usta su često posledica i nekih lekova, tako da razmotrite opcije alternativa za lekove koje uzimate sa svojim lekarom, ukoliko je to moguće.

Ako vam nedostaju zubi – uzmite implante u obzir

Bez obzira iz kog razloga vam nedostaje jedan ili više zuba, važno je da ovaj problem rešite, a implanti su najtrajnije i najbolje rešenje za to. Uzmite u obzir ugradnju implanata jer u suprotnom, kada nedostaju zubi, možete se susresti sa nizom problema:

Otežano žvakanje – skoro je nemoguće konzumirati neke vrste hrane ako vam nedostaju zubi (čak je i sa protezom izazov u nekim slučajevima). Dentalni implanti su sastoje iz titanijumskog šrafa koji obezbeđuje jednaku potporu i sigurnost kao prirodni koren zuba a rezultat je da možete jesto skoro sve bez brige o tome da li ćete imati neprijatnost ili bol.

Upali obrazi – zubi daju potporu strukturi lica i kada jedan ili više nedostaju, to menja simetriju i crte lica. Implanti pomažu da povratite prirodni osmeh i da izgledate mlađe.

Manjak samopouzdanja – ako vam nedostaju zubi, gubite želju da se osmehujete da drugi ne bi videli vaše nedostatke.

Dentalni implanti su idealno rešenje za seniore, više o njima pročitajte OVDE.

Ograničite unos sokova

Nije tajna da alkohol i duvan nisu dobri po zube i desni, ali i gazirani i negazirani sokovi su jednako štetni. Neka od tih pića imaju visok nivo kiselosti, što dovodi do oštećenja gleđi ako se takav napitak često konzumira. Takođe sokovi sadrže visok nivo šećera koji dodatno doprinosi lošem oralnom zdravlju.

I za kraj – kada ste poslednji put bili kod stomatologa?

Ukoliko ste pročitali ovaj tekst i shvatili da se odnosi na vas ali i da dugo niste bili kod stomatologa na pregledu, sada je savršeno vreme da zakažete posetu.

U ordinaciji Dr Popović pregled i konsultacije su besplatne, tako da vas pozivamo da zakažete već danas i proverite svoje oralno zdravlje. Kontaktirajte nas na +38111 24 22 459 ili +38169 46 75 268 i zakažite svoj besplatni pregled!

Share:

Comments are closed.

Grčića Milenka 1, prizemlje, lokal br 2

11000 Beograd, Srbija

+381 (0) 60-11-11-000

Viber, WhatsApp

Radnim danima:

08:30-12:30h / 16:00-20:00h

Email

info@drpopovic.com