Ordinacija Dr Popović dobila Sertifikati o ispunjenim uslovima za učešće u Projektu razvoja i promociji zdravstvenog turizma u Republici Srbiji

Ordinacija Dr Popović dobila Sertifikati o ispunjenim uslovima za učešće u Projektu razvoja i promociji zdravstvenog turizma u Republici Srbiji

Kao što znate, uvek smo u potrazi za načinima da dodatno poboljšamo i unapredimo svoje poslovanje. Iz tog razloga smo i konkurisali za učešće u Projektu razvoja i promociji zdravstvenog turizma u Republici Srbiji. Komisija Ministarstva zdravlja koje organizuje konkurs, ocenjivala je prijavljene i dodelila sertifikate za učešće u konkursu onima koji su ispunili kriterijume, a naša ordinacije ja jedna od odabranih.

Na ovu temu pisale su novine i portal Politika, prenosimo Vam tekst u celosti:

Zdravstvenim ustanovama i privatnim praksama koje su ispunile uslove za učešće u Projektu razvoja i promocije zdravstvenog turizma u Srbiji danas su uručeni sertifikati, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je istakao da država, privreda i građani mogu samo da imaju benefit od razvoja zdravstvenog turizma.

”Procene su da 203 miliona Evropljana godišnje ostari putovanja motivisana zdravstvenim razlozima i da se na tim putovanjima potroši oko 115 milijardi evra. Srbija sigurno ima znanja, mogućnosti i kapaciteta da bude deo ovih procesa”, rekao je Lončar.

Lončar: Izjednačiti privatne i državne apoteke

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se uskoro mogu očekivati nova pravila rada apoteka kojim bi trebalo da se izjednače privatne i državne apoteke.„Blizu smo rešenja da (apoteke) počnu da rade po novim pravilima, pod jednom vrstom profesionalnog menadžmenta”, kazao je danas Lončar novinarima u Privrednoj komori Srbije.Upitan da li će biti izmena pravilnika o listi dozvoljenih proizvoda u apotekama, Lončar je kazao da „postoji mnogo zahteva od Unije potrošača, Privredne komore, Udruženja potrošača da se u apotekama prodaju i drugi proizvodi osim medicinskih”.„Apoteke imaju dugovanja, pa ovo je nešto što može da im napravi bolji profit”, istakao je Lončar.On je dodao da na listama dozvoljenih proizvoda u apotekama širom sveta ima mnogo više proizvoda nego u Srbiji.„Smatram da je velika većina zadovoljna ovim, možda se neko našao razočaran što je hteo da promeni liste pa da ima neku korist za sebe, u to ne mogu da ulazim jer gledam samo opšti interes”, istakao je Lončar. (Beta)

On je podsetio da je Ministarstvo zdravlja uradilo analizu, formiralo radnu grupu sastavljenu od predstavnika struke i opredelilo se da pokrene Projekat razvoja i promocije zdravstvenog turizma u Srbiji.

”Opredelili smo se da za početak promovišemo stomatološke i usluge plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije”, precizirao je Lončar.

Prema njegovim rečima, krajem prošle godine objavljen je poziv na koji se do sada prijavilo više od 130 zdravstvenih ustanova i privatnih praksi.

Navodeći da je poziv stalno otvoren, ministar je istakao da su danas uručeni sertifikati prvoj grupi ustanova koje su zadovoljile postavljene kriterijume.

”Znamo da imamo vrhunske stručnjake, znamo da možemo da pružimo usluge u skladu sa svim svetskim standardima, znamo da su nam cene konkurentne i znamo da je Srbija dobar i srdačni domaćin. Zadatak Ministarstva zdravlja je da u vaše ime sve navedeno promoviše svuda u svetu, da kao krovni državni organ garantuje i podrži vaš rad”, rekao je Lončar.

On je ukazao da ministarstvo u tome ne ostvaruje nikakav materijalni interes, ali da je siguran da Srbija, privreda i svi građani samo mogu da imaju benefit od razvoja zdravstvenog turizma.

„Zato nam je od izuzetne važnosti i podrška prijatelja i partnera”, rekao je Lončar dodajući da razvoj zdravstvenog turizma angažuje i druge privredne grane, te samim tim otvara neograničene mogućnosti.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da su sertifikati koje dodeljuje država svojevrsna preporuka pacijentima – zdravstvenim turistima da će dobiti i kvalitetnu i efikasnu, a ne samo jeftiniju medicinsku uslugu.

”To je jedan od prvih i veoma važnih koraka u stvaranju uslova za bolje korišćenje naših potencijala i promociju naše ponude u svetu, kao i brži razvoj zdravstvenog turizma u Srbiji”, rekao je Čadež.

On je naveo da je Strategijom razvoja turizma do 2025. godine Srbija markirala zdravstveni turizam kao jedan od turističkih proizvoda od posebnog značaja za razvoj turističke privrede, pa tako i ekonomije u celini.

Navodeći da o sve većem značaju zdravstvenog turizma govore i procene vrednosti tog mladog, ali rastućeg tržišta u svetu, Čadež je ukazao da je tržište zdravstvenog turizma u svetu danas vredno između 45 i 72 milijarde dolara na osnovu oko dvanaest miliona prekograničnih pacijenata širom sveta koji u proseku troše 3.800 – 6.000 dolara po poseti.

On je istakao i da Srbiju danas posećuju pacijenti iz Švajcarske, Nemačke, Austrije, Belgije, Švedske, Kanade i Australije, uglavnom i većinom naši ljudi iz dijaspore, mada je sve više i stranaca.

Tako je, prema njegovim rečima, procene iz Ministarstva zdravlja da bi Srbija godišnje mogla da privuče i do 100.000 zdravstvenih turista.

Sertifikate prvoj grupi od 60 ustanova uručio je državni sekretar Meho Mahmutović, a dodeli je prisustvovao i direktor Razvojne agencije Srbije Željko Sertić. (Tanjug)

 

Share:

Comments are closed.

Bregalnička br. 6

11000 Beograd, Srbija

+381(0)11/24-22-459

+381(0)63-44-33-34

Radnim danima:

08:30-12:30h / 16:00-20:00h

Email

info@drpopovic.com