Saveti za negu zuba kod dece školskog uzrasta

 

U susret septembru i početku školske godine, rešili smo da se podsetimo zašto je nega zuba kod dece važna i da prođemo kroz klučne problematične tačke i načine za njihovo rešavanje.

Čim deca krenu u školu, roditelji imaju manje uticanja na njihove obroke i užine, zato je za početak važno postaviti dobar primer jer deca sve primećuju i imaju tendenciju da oponašaju roditelje. Takođe, ukoliko pakujete užinu detetu, neka ona sadrži voće i povrće, zdrave žitarice, orašaste plodove i što manje sokova i slatkiša – kako su oni među najvećim krivcima za propadanje zuba kod dece. Deca preko 7 godina startosti treba da koriste pastu za zube sa fluoridom i četkicu koja je namenjena specijalno njihovom uzrastu i dizajnirana je za kompleksan miks stalnih i mlečnih zuba – koji su različite velličine.

Jedan od najboljih načina za prevenciju karijesa i problema sa zubima kod dece jeste kreiranje entuzijazma u vezi dnevne nege. Četkanje zuba prilikom pranja nije među najomiljenijim svtarima koje deca vole da rade, ali ako se potrudite da ga učinite prihvatljivijim ili čak zabavnim, dete će rutinu nege shvatiti kao igru i uživaće u njoj. Jedan od načina za postizanje ovoga je svakako odabir paste i četkice koje izgledaju zabavno, šareno, u obliku životinja ili omiljenih crtanih junaka. Dalje, možete se takmičiti sa detetom ko će pre oprati zube ili smisliti priču koja će detetu podstaći maštu i pretvoriti pranje zuba u avanturu.

Sledeći važan korak je svakako učenje deteta pravilnoj tehnici četkanja zuba. Ovo ne mora biti komplikovano. Počnite uz ovih par jednostavnih koraka:

  • Držanje četkice pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni;
  • Pomeranje četkice napred-nazad nežno, kratkim potezima, preko spoljašnje i unutrašnje površine zuba i preko površine zagrižaja;
  • Ne treba četkati previše intenzivno na liniji desni da bi se izbegla iritacija;
  • Obratiti posebnu pažnju na unutrašnjost prednih gornjih i donjih zuba – tu se najlakše nagomilava kamenac – a četkica koja ima duže čekinje pri vrhu je idealno rešenje da ova mesta budu lakše dostupna.

Pošto je šećer, tačnije slatkiši i sokovi, nezaobilazni deo današnje rutine, u nastavku je i nekoliko saveta kako da se što efikasnije izborite sa njegovim štetnim uticajem:

  • Slatkiše dajte deci posle jela, jer tada je pojačano lučenje pljuvačke a ona neutrališe loše efekte šecera u usnoj duplji.
  • Mlečni proizvodi su neutralizatori kiselina koje bakterije u usnoj duplji proizvode i koje dovode do propadanja zuba. Pa nije loše da uvedete redovnu konzumaciju mlečnih proizvoda.
  • Tvrde bombone umeju da se zaglave između dečijih zuba i da prave probleme. Konac za zube ukrašen omiljenim crtanim junacima je sjajan način da dete bude prijemčivije za ovu radnju.
  • Učite dete da pije više vode u toku dana, jer se tako ispiraju bakterije iz usne duplje a samim tim i umanjuje mogućnost za nastanak karijesa.
  • Nemojte držati slatkiše ’na otvorenom’ već u ormariću u kuhinji ili u fioci, čisto da dete ne bi imalo konstantan pristup i naviku da stalno uzima slatkiše koji su na dohvat ruke.
Share:

Comments are closed.

Grčića Milenka 1, prizemlje, lokal br 2

11000 Beograd, Srbija

+381 (0) 60-11-11-000

Viber, WhatsApp

Radnim danima:

08:30-12:30h / 16:00-20:00h

Email

info@drpopovic.com