• Српски језик
  • English
  • Deutsch
devojka drži čistač jezika

Šta izgled jezika može reći o vašem zdravlju?

Još kao deca, svet smo počeli da istražujemo upravo preko jezika, stavljajući u usta sve što nam se nađe pod rukom. Kao malo stariji, pratili smo reakcije roditelja i okruženja kada bismo se plazili. Istraživali smo nove ukuse i hranu, učili prve slogove i reči.

Međutim, jezik nije samo još jedan deo tela, već igra važnu ulogu i kao pokazatelj našeg kako celokupnog tako i oralnog zdravlja. Mnogi će možda biti iznenađeni time šta sve jezik može reći o nama. Takođe, zanimljiva je činjenica da je otisak jezika svake osobe jedinstven, baš kao i otisak prsta.

Jezik zdrave osobe je ružičast i mekan je na dodir. Ukoliko konzumirate više kuvana jela, vaš jezik biće svetlije boje jer takva hrana nije abrazivna i ne sadrži previše vlakana. Ukoliko konzumirate više žitarica, voća i mesa, jezik će biti nešto više ružičast.

Jezik prirodno ima i mnoštvo malih bradavica. Po rođenju je gladak, pa se ovi čulni prijemnici javljaju tokom odrastanja, a takođe se mogu pojaviti i brazde i nabori, ali to svakako nije razlog za zabrinutost.

devojka sa isplazenim jezikom

Bele naslage na jeziku

Prirodna boja jezika je ružičasta. Ukoliko su delovi jezika prekriveni beličastim naslagama, ovo može ukazivati na oralni problem i nagomilavanje bakterija kao posledica prisustva plaka i kamenca.

Takođe, bele naslage mogu se nagomilati ukoliko ne čistite redovno jezik. Stoga ovaj deo rutine nikako nemojte preskakati jer dovodi do nagomilavanja bakterija i izlaže zube opasnosti od karijesa.

Sporadične bele mrlje

Ukoliko su bele mrlje grupisane u tufnama, tj. jezik je u delovima prekriven belim naslagama, veoma je važno da se javite stomatologu. Ovo može biti posledica konzumiranja cigareta ali i ukazivati na postojanje ozbiljnijih oboljenja jezika pa je važno da stomatolog odradi pregled i posavetuje vas.

Preterano crven jezik

Ako primetite da je vaš jezik neobično crven, to može biti znak nedostatka vitamina, najčešće folne kiseline ili vitamina B-12. Ukoliko uključite na neko vreme suplementaciju za nedostajuće vitamine, problem će se rešiti kroz neko vreme sam od sebe.

cistac jezik i cetkica u mint boji

Crvene neravnine po jeziku

Ukoliko je vaš jezik prekriven crvenim izbočinama, nalik sitnim bubuljicama, ovo može ukazivati na infekciju grla ili drugu vrstu infekcije u organizmu. Često je pratilac ovakvog stanja i povišena temperatura. U ovom slučaju neophodno je da se obratite lekaru.

Bol na delovima jezika

Kada je jezik preosetljiv na određenim mestima ili po celoj površini, to može ukazivati na alergije na hranu ili na afte koje će se pojaviti. Afte, iako su vrlo neprijatna pojava, prolaze same od sebe nakon nekoliko dana.

Međutim, ako se situacija me smiruje ni posle nedelju dana, ili osetite da otežano dišete, važno je da hitno posetite lekara kako bi utvrdio uzrok i preporučio terapiju. U slučaju afti, posvetujte se sa vašim stomatologom oko adekvatnog tretmana koji će olakšati situaciju.

Suv jezik

Ukoliko je jezik suv i osećate da se lepi kada ga dodirnete četkicom za zube, potrebno je javiti se lekaru. Ovo je najčešće posledica uzimanja diuretika i nekih sličnih lekova, ali se može javiti i kod osoba koje tokom sna zbog problema sa disanjem često spavaju sa otvorenim ustima.

S druge strane, suv jezik može ukazivati i da je organizam dehidrirao ili da je poremećeno lučenje pljuvačnih žlezda.

Jezik sa vodenim mehurićima

Ukoliko na jeziku primetite mehuriće iz kojih izlazi providna tečnost, ovo može ukazivati na infekciju herpesom. Ovo bolno stanje često je praćeno i visokom temperaturom i zapaža se uglavnom kod manje dece.

ciscenje jezika uz pomoci specijalnog cistaca

Jezik sa brazdama

Ukoliko na jeziku primetite brazde koje su nalik posekotinama, ne morate brinuti. Ovo je takođe normalan izgled jezika kod nekih osoba. Jedino što u ovom slučaju treba da povedete računa je pojačana higijena jezika, jer su ovakve pukotine veoma pogodno mesto za razvoj bakterija i mikroorganizama pa ga redovno čistite kako ne bi došlo do upale i kako se bakterije ne bi proširile vremenom na desni i zube.

Ako je ipak došlo do zapaljenja, to će se manifestovati peckanjem, crvenilom i ponekada i neprijatnim zadahom. Posavetujte se u tom slučaju sa stomatologom oko koraka koje je potrebno preduzeti kako bi se upala što pre rešila.

Higijena igra presudnu ulogu

Kako bi se problemi sa zdravljem jezika i generalno usne duplje prevenirali i izbegli, pored redovne i temeljne higijene zuba, nikako ne preskačite i čišćenje jezika. Koristite čistač za jezik svakodnevno, upotrebljavajte vodice za ispiranje usta bez alkohola koje će dodatno pomoći u eliminaciji štetnih bakterija i redovno posećujte stomatologa koji će na vreme uočiti eventualne probleme i rešiti ih u nastanku.

Ukoliko vas muči bilo koji problem sa oralnim zdravljem, imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved