• Српски језик
  • English
  • Deutsch
sta sve utice na promenu boje zuba

Šta sve može uticati na promenu boje zuba?

Svi težimo blistavom osmehu koji nije samo pitanje estetike već i odlika oralnog zdravlja. Na promenu boje zuba često utiču faktori koje ne možemo da kontrolišemo, kao što su povrede ili starost. Međutim, naše navike koje mogu dovesti do promene boje zubne gleđi, svakako možemo korigovati. Ukoliko uočite promene pigmentacije na zubima, trebalo bi da u najkraćem roku posetite stomatologa kako bi procenio uzrok i posavetovao vas u vezi sa terapijom koju bi trebalo da primenjujete.

Šta sve može da dovede do promene boje zuba?

Odmah iza naslednih faktora tj. genetskog lošijeg kvaliteta zuba, na drugom mestu su hrana i piće koje konzumiramo, ili pak neke nezdrave navike. Čaj, kafa, vino, ali i konzimiranje duvana dovode do pojave mrlja.

Ukoliko se oralna higijena ne sprovodi na odgovarajući način i nije temeljna, vremenom dolazi do taloženja naslaga, plaka i kamenca na zubima pa samim tim i njihova boja prelazi u tamniju.

Pojedina oboljenja i uzimanje lekova ( poput nekih antibiotika, antihistaminika, antihipertenziva) mogu negativno da utiču na promenu boje zuba kod odraslih i dece. Takođe, ponekada u trudnoći usled infekcija, boja zuba se može izmeniti.

Obratite pažnju i na sastojke u tečnostima za ispiranje usta. Ukoliko sadrže cetilpiridijum hlorid ili hlorheksidin, mogu da oboje zube.

Kod osoba koje imaju amalgamske plombe koje su se nekada dosta koristile, zubi će pod njihovim uticajem poprimiti crno-sivu boju.

Neprijatelj blistavnog osmeha je i konzumiranje vode koja ima fluor pa zubi nakon njenog dužeg korišćenja mogu dobiti fleke. Takođe, ukoliko je pacijent imao povredu usled pada ili bavljenja sportom, to može da izazove traumu zuba i promene boje zubnog tkiva.

Razlog na koji ne možemo mnogo da utičemo je starenje. Tokom godina, kako stari čitav organizam, propada i caklina zuba pa oni vremenom postaju žuti. Smanjuje se i prozirnost pa postaju tamniji.

proces ordinacijskog izbeljivanja zuba

Kako možemo sprečiti promenu boje zuba?

Najčešće je dovoljno samo izmeniti nezdrave navike. Pokušajte da smanjite ili potpuno isključite konzumaciju kafe i cigareta i pobrinite se da vam oralna higijena bude što kvalitetnija. Birajte mekane četkice za zube, temeljno ih čistite koncem i koristiti vodice za ispiranje usta.

Redovne stomatološke kontrole i uklanjanje kamenca trebalo bi da vam postanu praksa. Ukoliko ste uočili da su vaši zubi izmenili boju, javite se stomatologu kako bi utvrdio pravi uzrok.

Na koje načine možemo rešiti problem sa izmenjenom bojom zuba?

Ukoliko su zubi promenili boju pod uticajem hrane i napitaka koji izazivaju prebojenost, tretman izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinacija daće odlične rezultate. Broj tretmana zavisi od toga koju nijansu želite da postignete, tj. koliko je vaša trenutna boja zuba daleko od one koju ste imali ranije.

U tretmanima izbeljivanja koriste se specijalni gelovi i lampe. Proces traje oko 15 minuta i ponavlja se obično 3-4 puta dok se ne dostigne željena nijansa. Kontinuitet i pauze između tretmana odrediće vaš stomatolog. Važno je napomenuti da je proces izbeljivanje potpuno bezbedan kako za zubnu gleđ, tako i za vaše desni. A da bi efekat izbeljivanje bio još bolji, preporučuje se profesionalno čišćenje zuba pre otpočinjanja procesa izbeljivanja.

U situacijama u kojima prirodnu belinu nije moguće vratiti ordinacijskim procesom izbeljivanje, preporučuje se ugradnja vinira, ili ukoliko je zub bio punjen amalgamskom plombom i ima velika oštećenja, stomatolog vam može preporučiti stavljanje krunice.

tim strucnjaka dentalne klinike dr popovic

Ukoliko imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved