• Српски језик
  • English
  • Deutsch
stomatolog drzi u ruci zubarske instrumente

Štitinici za zube – čemu služe i kako se izrađuju?

Potreba za nošenjem štitnika za zube može se javiti usled postojanja bruksizma, tj. pojave škrgutanja zubima tokom sna, ili s druge strane, ukoliko se osoba bavi nekim sportom tokom čijeg praktikovanja je zdravlje zuba izloženo riziku. Kada je bruksizam u pitanju, važno je na vreme uočiti da problem postoji, dok još nije došlo od oštećenja zuba.

Škrgutanje zubima javlja se kod otprilike 30% populacije. Stručni naziv za ovu pojavu je bruksizam. Najčešće se javlja tokom noći kada ga osoba nije svesna, pa je stoga i opasniji jer može dovesti do oštećenja zubne gleđi. Retko se može javiti i tokom dana, ali i tada se to često desava a da ga osoba nije u potpunosti svesna.

Neki do znakova koji ukazuje na postojanje bruksizma su preosetljivost zuba i desni, često ispadanje plombi, istrošenost površine jednog ili više zuba, blagi bolovi u mišićma vilice i vrata kao i osetljivost zglobova vilice i glavobolja. Često se može desiti da osobu grč u vilici i škrgutanje zubima probudi iz sna.

nameštanje stitnika za zube splinta

Kako izgledaju zubi osobe koju muči bruksizam?

Površina zuba je iskrunjena a oni često izgledaju kao da su “zasečeni”. Estetski se ovaj problem može rešiti plombama ili krunicama, ako je oštećenje veliko, međutim, ovo nikako ne rešava koren problema. S druge strane, ne stradaju samo zubi već i desni, koje vremenom mogu da počnu da se povlače, pa ako se trauma ne sanira na vreme, može doći i do nastanka parodontopatije.

Kako zaštiti zube od oštećenja?

Ukoliko vas muči bruksizam, stomatolog će vam predložiti štitnike za zube koje se izrađuju za svakog pacijenta posebno i služe da zaštite zube od pritiska jedne o drugu vilicu usled grčenja mišića. Ovi štitnici pomažu da se mišići vilice opuste i da se grčenje redukuje, jer služe kao barijera između vilica.

Proces pravljenja štitnika za zube počinje uzimanjem otisaka gornje i donje vilice na osnovu koga će stomatolog izraditi folije tj. štitnike koji će precizno odgovarati vašoj vilici i položaju zuba. Stomatolog će vam takođe objasniti kako da štitnike pravilno postavljate i nosite kako biste zube zaštitili od daljih oštećenja.

Kada se postavi na zube, štitnik na njih naleže idealno i stvara određenu vrstu vakuuma pa ne postoji opasnost da će vam u toku nosi spasti.

Splint, kako je njegov stručni naziv, stavlja se na zube pre spavanja ali nije neprijatan za nošenje i neće vam ometati miran san pošto je lagan i mekan. Pozitivne promene primetićete već nakon mesec dana nošenja. Bol u mišićima vilice polako će se smanjivati dok potpuno ne prestane, a više nećete osećati ni pritisak i bolove u zglobovima vilice. I ono što je najvažnije, vaši zubi biće zaštićeni od daljih oštećenja. Međutim, važno je da u njegovom nošenju budete dosledni i da ga postavljate svake večeri pre spavanja.

providna folija - stitnik za zube

U kojim se još situacijama koriste štitnici?

Za osobe koje se bave sportom koji može predstavljati rizik za zdravlje zuba, izrađuju se sportski štitnici koji sprečavaju povrede do koji može da dođe usled bavljenja određenim sportovima, bilo da je u pitanju rekreativno ili profesionalno bavljenje sportom.

Ovakvi štitnici veoma često su deo sportske opreme rukometaša, hokejaša, košarkaša i fudbalera kao i osoba koje praktikuju borilačke veštine. Nose ih takođe i skijaši, vozači snoubordova, motora, skrejtova i slično.

U zavisnosti od vrste sporta, izrađuju se štitnici različitih jačina. Kod osoba koje se bave borilačkim sportovima ili generalno sportovima u kojima ima dosta kontakata između igrača. Tada se koriste štitnici izrađeni od čvršćih matrijala, dok se kod grupnih sportova štitnici izrađuju od mekših materijala.

Proces izrade ovih štitnika sličan je procesu izrade splintova. Pacijentu se uzima otisak na osnovu koga se izrađuje štitnik koji će na najbolji način prijanjati na vilicu i zube. U zavisnosti od vrste sporta, bira se određena vrsta materijala.

Kako se održavaju štitinici za zube?

Za vašu vrstu štitnika stomatolog će vam dati precizna uputstva kako da ga održavate. Najčešće je potrebno da se posle svake upotrebe operu uz pomoć četkice za zube sa malo paste i ostave se na suvoj krpici ili peškiru da se u potpunosti osuše a potom se pakuju u specijalnu kutiju do naredne upotrebe. Važno je takođe da štitnik čuvate dalje od velikog izvora toplote i sunčeve svetlosti.

Ukoliko vas muči bilo koji problem sa oralnim zdravljem, imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved