Stomatološki trendovi u 2019.

Stomatologija je oblast koja jako brzo prolazi kroz velike promene i transformacije, koje su prvenstveno podstaknute digitalizacijom ali i napretkom tehnologija i materijala. Ove promene nude velike benefite ne samo stomatolozima, koji čine velike iskorake u poslovanju, već i pacijentima koji dobijaju kvalitetniju, bržu i povoljniju negu. Zato, kako nam se bliži Nova 2019, bacamo pogled u budućnost i otkrivamo koji su to stomatološki trendovi koji će doneti lepe i korisne promene kada je stomatološka praksa u pitanju:

Digitalizacija u stomatologiji

Gledajući u 2019, predstoji nam digitalizacija tradicionalnih stomatoloških alata, od softvera i alata za vođenje ordinacije u organizacionom smislu, do upotrebe lasera i 3D štampe u praksi. Ovo znači da će bol i nelagoda koje se povezuju sa odlaskom stomatologa prići još bliže totalnoj eliminaciji, kako su alati za rad koji su manje invazivni a efikasniji, već u upotrebi.

Fokus na pacijenta

Srce digitalizacije, koja u svim industrijama uzima maha, jeste postavljanje mušterije u fokus. U stomatološkoj praksi, koju naša ordinacija već godinama primenjuje,  pacijent je uvek bio polazna tačka a gledajući svetske trendove – to će se dodatno produbiti. Priprema i informisanje pacijenta u usmenoj i pisanoj formi pre dolaska, uvođenje chatbot-ova kao prve tačke kontakta i informisanja pacijenta, upotreba efikasnih CRM sistema (softver za upravljanje komunikacijom sa pacijentima) koji može da prati status svakog pacijenta i kroz automatizaciju da komunicira sa pacijentima, šalje im podsetnike za dolazak, savete i važne informacije, kao i digitalni kartoni sa detaljnijim informacijama će sve više biti u upotrebi da bi se korisničko iskustvo podiglo na što viši nivo.

3D štampa

Upotreba CAD/CAM tehnologije nije novost. U Dr Popović ordinaciji već nekoliko godina praktikujemo upotrebu ove tehnologije. Ali napredak i ekspanzija 3D štampe kada je stomatologija u pitanju se tek očekuje. Unapređenje i poboljšanje materijala koji se koriste, kao i izuzetna preciznost izrade uz veću vremensku i cenovnu efikasnost postaju ozbiljni takmaci tradicionalnim metodama izrade protetike. Nadoknade izrađene tehnikom 3D štampe su trajnije, izrađuju se brzo i koštaju manje od tradicionalnih rešenja – što su izuzetne pogodnosti za pacijente. Dok stomatolozi za isto vreme mogu da usluže više pacijenata i izvedu prethodno komplikovane radove mnogo jednostavnije, a uz veći kvalitet.

Laser

Laseri u stomatologiji takođe nisu novitet, ali ekspanzija u njihovoj upotrebi je već krenula i rast ovog trenda neće stati u skorije vreme. Za početak, stomatološki laseri umanjuju anksioznost kod pacijenata koji se plaše igala i bušenja. Takođe, laser je minimalno invazivan pa se smanjuje i potreba za anestezijom u toku procedure, pa je vreme provedeno u stolici kraće, kao i vreme oporavka posle tretmana, pa se pacijent vraća svojoj dnevnoj rutini brže nego ikada pre.

Intraoralna kamera

Intraoralna kamera postaje novi standard u stomatologiji, posebno kada je prvi pregled u pitanju. Ova kamera nudi mogućnost vizuelnog prikaza trenutnog stanja zuba, kao i progresa sanacije. Kamera izgleda kao predimenzionirana olovka i povezana je sa monitorom gde doctor, ali I pacijent mogu u realnom vremenu da vide šta se dešava u ustima pacijenta. Izuzetna brzina, jednostavnost korišćenja i preciznost pružaju dodatni komfor pri pregledu pacijenata i praćenju stanja, što intraoralnu kameru čini sve popularnijom kada su dijagnostika i oporavak u pitanju.

Zaključak je dakle, da sve polazi i vraća se na jedno – na pacijenta i njegovu dobrobit. Sve prakse i trendove koje i naša ordinacija primenjuje već godinama, a u 2019. planira da usavrši, stavljaju pacijenta u fokus i sve tehnologije i aktuelosti koje su nam na raspolaganju ćemo nastaviti da koristimo sa jednim ciljem – da pružimo najkvalitetniju i najbolju negu svakome ko sedne u neku od naših stolica.

Share:

Comments are closed.

Grčića Milenka 1, prizemlje, lokal br 2

11000 Beograd, Srbija

+381 (0) 60-11-11-000

Viber, WhatsApp

Radnim danima:

08:30-12:30h / 16:00-20:00h

Email

info@drpopovic.com