• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский
devojka sa osmehom drži krofnu posutu šarenim mrvicama

Uživajte u praznicima ali mislite i na zdravlje zuba

Svi smo jedva dočekali ovaj deo godine, slavlja, praznike, okupljanja sa porodicom i prijateljima i sve to uz obilje hrane i pića. Vreme je da se nazdravlja i raduje. Ovaj period mnogi će iskoristiti da se opuste i odmore, ali ono u čemu ne bi trebalo da se opustite jeste celokupno zdravlje kao i zdravlje vaših zuba.

Niko ne može da odoli raznolikosti slavskih i prazničnih trpeza sa mnoštvom ukusnih jela kao i neizostavnim domaćim poslasticama.

Blistav i zdrav osmeh u velikoj meri zavisi ne samo od nege već i od načina ishrane tj. namirnica koje konzumiramo. Zato, tokom perioda praznovanja povedite računa o svojim zubima.

Nakon kafe isperite usta

Početak dana ali i početak bilo kog slavlja ili okupljanja ne može se zamisliti bez šoljice mirisne, tople kafe. Opšte je poznat uticaj kafe na nijansu zubne gleđi ali to ne znači da je se morate u potpunosti odreći.

Iako svi obojeni napici ( kafa, čaj, crveno vino) mogu da se zadrže u zubnim pukotinama i izazovu pojavu mrlja, ukoliko se držite ovih pravila, smanjićete verovatnoću za promenu boje zube gleđi. Nakon što završite sa kafom isperite usta vodom kako biste uklonili ostatke kafe iz usne duplje.

Takođe, nemojte da vas zavarava kafa sa mlekom. Ona je takođe rizičan napitak jer kao i obična, crna kafa, sadrži iste kiseline i pigmente koji utiču na boju zuba. Ukoliko praktikujete da konzumirate zaslađenu kafu, to je razlog više da nakon njenog ispijanja isperete usta.

čaše sa belim vinom na ukrašenoj novogodišnjoj trpezi

Posle vina izbegavajte gazirno

Zdravica za zdravicom i jedna čaša za čas se pretvori u nekoliko. Logično je da se tokom slavlja i nazdravi, ali ne zaboravite da alkoholna pića sadrže velike količine šečera i kiseline koje štete zubima kao i desnima.

Alkohol negativno utiče na hidriranost organizma i lučenje pljuvačke u ustima. A upravo pljuvačka pozitivno utiče na dobre bakterije i ako se luči u dovoljno meri, smanjuje mogućnost nastanka plaka i drugih štetnih naslaga na jeziku i zubima.

Gazirani napici nakon vina, ali i samostalno, negativno utiču na zubnu gleđ jer sadrže mnogo šećera kao fosfornu i limunsku kiselinu koje je nagrizaju.

Nakon konzumiranja slatkiša usnu duplju naseljava streptokoka mutans koja izaziva lučenje kiselina u ustima i na taj način nepovoljno utiče na zubnu gleđ razarajući je. Dakle, obratite pažnju ne samo na slatkiše već i na hranu koja je bogata ugljenim hidratima, koja nije dobra za organizam i vašem telu neće pružiti nikave hranljive materije sem bakterijama u ustima, pa će na taj način doprineti nagomilavanju zubnog plaka i stvoriti dobru podlogu za nastanak karijesa. Već 20-ak minuta nakon konzumiranja slatkiša stvaraju se kiseline koje počinju da napdajaju zubnu gleđ.

I pored velikog napretka i razvoja stomatologije, zabrinjava podatak da čak 95% svetske populacije ima neki probem sa zubima ili desnima – karijes, parodontopatiju ili gingivitis.

Veliki je izazov izbegavati slatkiše, grickalice i sve te ukusne đakonije tokom praznika, ali imajte na umu da ove vrste jela zbog svoj lepljivog sastava lakše ostaju između zuba i u šupljinama pa je tako veća mogućnost za razmnožavanje bakterija i nastanak karijesa. Ukoliko ste u mogućnosti, nakon konzumiranja ovih namirnica očistite zube koncem ili makar isperite usta običnom vodom ili još bolje vodicom za ispiranje.

praznična trpeza sa mesom, ražnjicima, šparglama, salatom i pastom

Ne zaobilazite zdrave namirnice

Iako je tradicionalno na slavljima hrana kalorična, sadrži šećere, kiseline i druge sastojke koji negativno utiču na zube, ukoliko se na prazničnoj trpezi susretnete sa svežim salatama, bundevom, brokolijem, slatkim krompirom ili svežim voćem, nemojte ih izbegavati i odmah posezati isključivo za kolačima i drugim poslasticama. Hrskavo povrće i voće stimuliše desni, štiti zube i podstiče lučenje pljuvačke koja svakako pomaže stvaranju dobrih bakterija i održavanju zdrave flore u usnoj duplji.

Odličan izbor su i losos, piletina, ćuretina i jaja koji sadrže fosfor, koji je uz kalcijum jedan od najvažnijih minerala odgovornih za izgradnju kosti, zuba i kose. Ovo nikako ne znači da se morate u potpunosti odreći namirnica koje nepovoljno utiču na zube i oralno zdravlje već da samo treba da budete umereni u njihovom unosu i revnostni u nezi zuba i korišćenju svih elemenata za temeljno čišćenje– interdentalnih četkica, zubnog konca, odgovarajuće četkice i vodice za ispiranje usta.

dr popovic nova ordinacija pult

Nakon praznika zakažite stomatološku kontrolu

Svakako uživajte u prazničnoj atmosferi, porodici, prijateljima, hrani i zdravicama, ali ne zaboravite da nakon slavlja zakažete kontrolni pregled kod stomatologa kako bi se eventualni problemi bili uočeni i sanirani na vreme.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved