Vanredne okolnosti i preventivni pregledi

Iako nas je epidemija Korona virusa navela da više brinemo o svom zdravlju, takođe nas je sprečila u aktivnostima koje bismo inače regularno obavljali, u šta  spadaju i redovni preventivni pregledi. 

Kako preventivnim pregledima čuvamo zdravlje?

Prevencija podrazumeva brigu o zdravlju ali i pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, uzdržavanje od upotrebe alkohola i nikotina, ali ono što je najvažnije – preventivni lekarski pregledi i rana dijagnostika.

Redovnim odlaskom na preglede preuzimamo kontrolu nad svojim životom i umanjujemo potencijalne rizike. Glavna prednost preventive jeste rano otkrivanje i reakcija na izvestan problem. Čak 80% hroničnih oboljenja se može preduprediti ranim otkrivanjem. Otkrivanjem bilo kog problema u ranoj fazi sprečava se nastanak bolesti i mogućnost da se bolest razvije. Preventivnim pregledima preuzimate odgovornost, stavljate zdravlje na prvo mesto i poboljšavate kvalitet svog života. 

Nije potrebno osetiti bilo kakve tegobe kako bi se otišlo na pregled, niti je poželjno. Bol može biti indikator ozbiljnih problema i nikada ga ne treba trpeti. Trpljenje bola i odlaganje odlaska na pregled povećava šansu da izvestan problem preraste u nešto ozbiljnije. 

Ako nas je nečemu naučila situacija sa pandemijom onda je to briga o sopstvenom zdravlju i upravo zato i u otežanim okolnostima ne smemo zaboraviti na preventivu.


Ne čekajte da osetite bol kako biste otišli kod stomatologa

Kada su u pitanju preventivni stomatološki pregledi, redovni kontrolni pregledi su od neprocenjivog značaja za sveukupno zdravlje svakog od nas. Upravo iz tog razloga ordinacija “Dr Popović” veliku pažnju posvećuje edukaciji svojih pacijenata i podizanju njihove svesti o prevenciji nastanka bolesti kao najboljem načinu za očuvanje zdravlja.

Oralno zdravlje itekako je značajno za sveukupno zdravstveno stanje čoveka i mnogo je više od isključivo zdravih zuba. Naime, mnoge bolesti se prvobitno manifestuju u usnoj duplji. Prema tome što pre se postavi dijagnoza, tim pre se može krenuti sa lečenjem i terapijom i na taj način se sprečava razvoj bolesti. Mnogi ljudi imaju strah od stomatološkog pregleda jer ga vezuju za bol, međutim ne treba čekati da zub zaboli kako bi zakazali odlazak kod stomatologa. Bol je svakako crvena lampica i simptom izvesnih dešavanja u organizmu i nipošto ga ne treba ga ignorisati.

Osim redovnih stomatoloških kontrola koje treba obaviti minimum 1 godišnje, važno je napomenuti da je lična higijena takođe veoma važan element kada je reč o prevenciji. 


Higijena i mere zaštite u stomatološkim ordinacijama

Važno je naglasiti da je  izuzetan nivo higijene neophodan kada je reč o  stomatološkim ordinacijama i kada nije pandemija. U ordinaciji “Dr Popović” strogo se vodi računa o propisanim merama zaštite, o sterilizaciji, dezinfekciji kao i zaštitnoj opremi. Nivo obazrivosti je na izuzetno visokom nivou. Dolazak u ordinaciju svakako izgleda malo drugačije jer podrazumeva nošenje maske do trenutka intervencije, pranje ruku, dezinfekciju i zakazivanje pregleda telefonskim putem. Uz obostrano poštovanje mera, nivo rizika od zaraze virusom Korona u stomatološkoj ordinaciji sveden je na minimum. 

Upravo zato ne smemo dozvoliti da nas novonastale okolnosti spreče u obavljanju preventivnih pregleda. Uz maksimalno pštovanje svih propisanih mera zaštite, preuzmite odgovornost za svoje zdravlje i zakažite preventivni pregled već danas.

Share:

Comments are closed.

Grčića Milenka 1, prizemlje, lokal br 2

11000 Beograd, Srbija

+381 (0) 60-11-11-000

Viber, WhatsApp

Radnim danima:

08:30-12:30h / 16:00-20:00h

Email

info@drpopovic.com