• Српски језик
  • English
  • Deutsch
procedura uklanjanja zubnog kamenca

Zbog čega nastaje zubni kamenac i koliko često ga treba uklanjati?

Osnova zubnog kamenca je zubni plak koji se taložio vremenom i nije uklanjan. Zubni kamenac je dakle čvrsta naslaga koja prijanja uz zube blizu desni i nastaje vremenom, taloženjem mineralinih soli koje se luče iz pljuvačnih žlezda, talože u plak i vremenom pretvaraju u kamenac. 

Može li zubni kamenac biti opasan? 

Kada se kamenac nagomila, on onemogućava održavanje pravilne i temeljne higijene jer četkica i pasta za zube ne mogu da dođu do delova zubne površine koja je prekrivena kamencem. Nekada se ni koncem ne može lepo prići prostoru između zuba pa čišćenje postaje otežano. To dovodi do nagomilavanja bakterija i vremenom desni postaju osetljive pa može doći i do upala i parodonotopatije. 

Ukoliko redovno i temeljno održavate oralnu higijenu i koristite intedentalne četkice, konac za zube, čistač jezika i vodicu za ispiranje usta, plak i kamenac će se taložiti u mnogo manjoj meri. 

Gde se najviše stvara kamenac? 

Zubni kamenc se u najvećoj meri taloži na oni mestima u ustima gde su smešteni izvodni kanali pljuvačnih žlezda. Takođe, zubi koji imaju nepravilan položaj, koji su možda oštećeni ili imaju ispune koji nisu dobro ispoliranu, pa su pogodnije tlo za taloženje zubnog kamenca. 

uklanjanje zubnog kamenca

Kako se uklanja kamenac? 

Važno je redovno uklanjati kamenac, barem dva puta godišnje ili po savetu vašeg stomatologa u zavisnosti od pojedinačnog slučaja. Kamenac se uklanja pomoću ultrazvučnog aparata sa onih delova zuba na kojima je nataložen tako da se zubna površina ne oštećuje. Nakon skidanja kamenca, stomatolog će ispolirati zube profecionalnom četkicom i pastom za zube jer se na glatkim površinama kamenac slabije skuplja. Sama procedura traje oko 15ak minuta.  

Ono što je važno je da se ne sme zapuštati jer ako se taloži godinama može biti veoma opasan po oralno zdravlje i dovesti do upale gingive, bola i otečenosti u pojedinim delovima vilice, do prisustva neprijatnog zadaha i nagomilavanja bakterija koje se veoma negativno odražavaju na zdravlje zuba. 

redovni pregled kod stomatologa

Da li ova procedura boli? 

Ultrazvučno skidanje kamenca je bezbolno. Jedino se može desiti, u slučajevima kada su desni upaljene, ako se dosta čekalo na uklanjanje kamenca, da gingiva bude bolna, ali ovo svakako nije posledica procedure već prevelike količine kamenca koja je dovela do osetljivosti i zapaljenja desni. Iz tog razloga je veoma bitno da redovno idete na uklanjanje kamenca. 

Činjenica je da se zubni kamenac pojavljuje kod svih osoba, međutim, ono što možemo uraditi je da usporimo njegovo nastajanje. Praktikovanjem pravilne higijene i neizostavljanjem koraka nege, vaše desni biće zdrave i otpornije a vaš osmeh biće lepši i zdraviji. 

Negu zuba treba shvatiti na ozibljan način jer su oni deo sistema za varenje. Iz tog razloga veoma je važno usavršiti tehnike čišćenja i pranja zuba i slušati svoje telo. Ukoliko se desi krvarenje iz desni i ako ono ne prestane nakon nekoliko dana, važno je neizostavno se javiti stomatologu. 

Ukoliko vas muči bilo koji problem sa oralnim zdravljem, imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE. 

 

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved