• Српски језик
  • English
  • Deutsch
osetljivost zuba na hladno

Zub je osetljiv na toplo, hladno ili slatko. Evo šta treba da znate o tome

Preosetljivost zuba i desni mnogi ljudi ne uzimaju za ozbiljno. Istina je da se preosetljivost može javiti povremeno, da zubi mogu reagovati na toplo, hladno ili slatko i da ova neprijatnost često nestaje nakon par dana. Međutim, ako traje dugo i javlja se često, važno je javiti se stomatologu kako bi utvrdio uzrok i preporučio vam najbolju terapiju.  

Šta izaziva preosetljivost zuba?  

Kada su desni povučene, koren zuba je izloženiji spoljašnjim uticajima. Za razliku od krunica zuba koje su zaštićene zubnom gleđi, koren zuba zaštićen je zubnim cementom koji kada se istroši dovodi do toga da nervi budu izloženiji spoljašnjim uticajima i stoga zub postaje osetljiviji.  

Ono što doprinosi povećanoj osetljivosti zuba i desni je agresivno pranje i korišćenje grube četkice kao i upotreba abrazivnih pasta za zube, refluks želudačne kiseline, prečesto izbeljivanje zuba agresivnim metodama, bruksizam (noćno škripanje zubima), suvoća usne duplje usled konzumacije duvana ili usled uticaja drugih faktora. Dobra vest je da se osetljivi zubi mogu lečiti uspešno.  

 devojka sa bolom u zubima

Kako ublažiti osetljivost zuba?  

Stomatolog će na pregledu utvrditi da li je eventualno karijes koji nije vidljiv na površini zuba, uzročnik bola tj. preosetljivosti. Moguće je da je potrebno lečiti koren zuba, ojačati ga fluorom ili koristiti određene gelove za desni koji će pomoći u njihovom oporavku.  

Kako biste umanjili osetljivost desni i zuba, birajte ekstra mekane četkice za zube, neabrazivne paste i vodite računa da vodica za ispiranje usta ne sadrži alkohol. Ne preskačite pranje zuba jer bakterije i plak koji se gomilaju samo mogu da pogoršaju situaciju.  

Pored pravilne i temeljne nege, razmislite i o promeni navika u ishrani i o eliminisanju loših navika. Smanjite unos gaziranih pića i sokova, slatkiša, alkohola i cigareta.  

osetljivost zuba na hladno i toplo

Mogu li druge intervencije da izazovu privremenu osetljivost zuba?  

Preosetlivost zuba i desni može se javiti i nakon uklanjanja zubog kamenca jer posle intervencije delovi zuba blizu korena ostaju trenutno delimično izloženi spoljašnjim uticajima, posebno ako su se desni zbog prisustva kamenca delom povukle. Nakon uklanjanja kamenca desnima je potrebno do nedelju dana da ponovo lepo nalegnu na površinu zuba i obično tada prestaje i osetljivost zuba.  

Ukoliko osoba ima sklonost ka pojavi parodontopatije, tj. ako je stomatolog uočio neke od prvih znakova, desni mogu postati povučene i zubi osetljiviji na hladno. Zato je veoma važno da se već kod prvih simptoma preosetljivost i bolova prilikom konzumiranja hladnih i toplih napitaka javite stomatologu kako bi utvrdio uzrok i otklonio ga tj. ublažio posledice.  

Ako ste primetili povećanu osetljivost u zubima, često možete pomisliti da možda u zubu postoji karijes koji se ne vidi, a može biti u pitanju samo kamenac koji je potrebno ukloniti. Zato ne odlažite odlazak stomatologu.  

Ukoliko je zub pod plombom, stomatolog će oceniti da li je potrebno otvarati ga. U ovakvim slučajevima često je potrebno uraditi popravku ili lečiti koren zuba i ponovo ga zatvoriti plombom.  

Ukoliko vas muči bilo koji problem sa oralnim zdravljem, imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE  

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved