Cad/Cam tehnologija

Šta je Cad/Cam?

Cad/Cam je skraćenica od engleskog izraza Computer-aided design/Computer-aided manufacture, odnosno kompjuterski vođen dizajn i kompjuterski potpomognuta proizvodnja u stomatologiji.

Pomoću ove tehnologije se od gotovih keramičkih blokova, procesom kompjuterske kontrole i obrade, izrađuju zubne nadoknade – inleji, onleji, krunice i mostovi. Uz pomoć Cad/Cam-a zubnu nadoknadu od početka do kraja procesa izrađuje računarski navođena, visokoprecizna oprema.Prednosti Cad/Cam-a u odnosu na konvencionalne metode restauracije zuba

  • Zubna nadoknada je gotova istog dana, tako da pacijent ne dolazi više puta
  • Čuva desni
  • Mikronska preciznost u izradi nadoknade
  • Dugotrajnost nadoknade, biokompatibilna zubna keramika
  • Estetski potpuno prirodan efekat nadoknade
  • Puna keramika u materijalu, potpuno bezmetalna
  • Nepromenljiva svojstva materijala, dugotrajnost

Proces

Cad/Cam zubne nadoknade se prave od čvrstih blokova keramike ili kompozita koje najviše odgovaraju osnovnoj boji zuba koji se rekonstruiše.

Najpre se skeniraju preparisani i okolni zubi u ustima pacijenta. Ova slika, pod nazivom digitalni otisak, šalje podatke u računar. Nakon toga, 3D softver stvara virtuelnu restauraciju problematičnog zuba, a potom šalje ove podatke ka drugoj mašini – glodalici. U glodalici se nedostajući deo zuba stvara iz čvrstog bloka od keramike ili kompozita. Produkt se potom stavlja u peć za glaziranje, gde se pomoću različitih pigmenata postiže individualizacija restauracije. Restauracija se naposletku prilagođava u ustima pacijenta i cementira.

DOBRODOŠLI

u potpuno novu ordinaciju Dr Popović!

Na istom mestu gde je i započela svoj rad pre 35 godina –

BREGALNIČKA 6,
Crveni Krst, Beograd

WELCOME

to a brand new Dr Popovic clinic!

At the same place where we started our work 35 years ago –

BREGALNICKA 6, Belgrade

Powered by