• Српски језик
 • English
 • Deutsch
 • Русский

Keramičke krunice i mostovi

Keramika u dentalnoj protetici danas je postala zlatni standard zbog niza dobrih svojstava koje drugi materijali nisu zadovoljavali. Odlikuje se izuzetnom čvrstoćom, podnosi temperaturne promene, otporna je na hemijske uticaje, koroziju i najvažnije, biokompatibilna je pa ne uzrokuje alergije i estetski maksimalno oponaša izgled pravog zuba.

U rekonstrukciji nedostajućih zuba, keramičke krunice i keramički mostovi su definitivno sjajan izbor, pogotovo što u našoj ordinaciji za njihovu izradu koristimo i najsavremeniju CAD/CAM tehnologiju, gde se ceo proces proizvodnje radi kompjuterski i maksimalno brzo, precizno i efikasno – što garantuje vrhunski kvalitet nadoknada za kratko vreme.

Keramičke krunice ili navlake, nadoknađuju oštećeno krunično zubno tkivo u potpunosti i imitiraju oblik, veličinu i boju zuba – što ovaj materijal najbolje postiže, zahvaljujući svojim svojstvima propuštanja i prelamanja svetlosti, pa je rezultat estetski potpuno zadovoljavajući.

Izrada krunica je indikovana kada se desi prelom zubne krune, pri šteti od karijesa koja se ne može popraviti plombiranjem, kada je neophodno zaštititi i ojačati zub nakon lečenja zubnog živca kao i kod korekcija boje i oblika zuba.
Prave se u laboratoriji na osnovu uzetog individualnog otiska prebrušenih zuba, nakon čega se privremeno cementiraju i tada se pruža mogućnost pacijentu da zahteva eventualne korekcije (promena boje, oblika, veličine). Posle određenog perioda adaptacije, krunice se definitivno cementiraju.

Most je zubna nadoknada od najmanje dve spojene zubne krunice. Gubitkom zuba dolazi do promena na kosti u smislu njenog smanjenja kao i promena na zubima koji okružuju predeo gde zub nedostaje. Zubi imaju tendenciju pomeranja i naginjanja ka bezubom polju a prisutno je i propadanja kosti oko ovih zuba te oni postaju osetljivi i podložni karijesu, nestabilni i u nekim slucajevima dolazi i do njihovog gubitka i ozbiljnog narušavanja oralnog zdravlja, oblika lica, lepote osmeha i kvaliteta žvakanja. Kod pacijenta kome nedostaje jedan ili više zuba most stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba u prazan prostor. Takođe onemogućava gubitak vertikalne dimenzije ( sprecava da brada ide pod nos i pojavu bora na uglovima usana ). Za razliku od proteza mostovi su cementirani i ne mogu se vaditi iz usta. Zubi koji nedostaju nadoknađuju se laboratorijski izrađenim krunicama koje su vezane za najmanje dve zubne navlake cementirane na predhodno brušene zube. Mostovi se koriste za nadoknadu manjeg broja izgubljenih zuba, a uslov je postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje se fiksiraju ili zubnih implanata koji služe kao nosači. Faktori koji moraju biti zadovoljeni su: dobro stanje desni, kosti i dobra oralna higijena.

Prednosti mostova u odnosu na proteze:

 • Čvrsto su vezani za zube nosače, te ne postoji mogućnost njihovog pomeranja
 • Sile žvakanja se prenose na zube a ne na okolna tkiva
 • Ne remete funkciju govora jer su ograničeni na prostor koji su zauzimali prirodni zubi
 • Sačuvan je osećaj ukusa i opip hrane (ne prekrivaju nepce)
 • Adaptacija pacijenta na nadoknadu je brza
 • Postiže se zaštita zuba nosača od karijesa
 • Estetski efekti su izvanredni
 • Komfor apsolutan, kao da imate svoje zube
 • Sve funkcije (govor, žvakanje, estetika) ostaju očuvane
© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved