• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Totalne i parcijalne proteze

Zubne proteze su mobilne protetske nadoknade koje pacijent sam stavlja i vadi iz usta zbog održavanja higijene. Proteze obezbeđuju da se održe međuvilični odnosi, sprečavaju oboljenja temporomandibularnih zglobova, obezbeđuju očuvanje izvornog izgleda lica i omogućavaju normalan govor, žvakanje i gutanje .

Razlikujemo sledeće proteze za zube:

  • totalne proteze
  • parcijalne proteze

Totalna proteza  je najčešće rešenje kada u vilici nema nijednog zuba i ona nadoknađuje sve zube i deo alveolarnog grebena. Totalna proteza za zube se izrađuje od akrilata. Postavlja se preko desni i preko gornje i donje vilične kosti. Izradom totalnih proteza drastično se poboljšava kvalitet života bezubih pacijenata, kako u estetskom, tako i u funkcionalnom smislu, ali blokiranje nepca utiče na čulo ukusa, a kako nije fiksirana, proteza može da se mrda, pogotovo u donjoj vilici, pa zato ova proteza  i zahteva dug period adaptacije.  

Kada nedostaje veći broj zuba i izrada mosta nije moguća, radi se parcijalna proteza za zube. Ona se učvršćuje tako što se uz pomoć malih metalnih nastavaka kači za preostale zube koje pacijent ima. Proteza tako jeste stabilna, ali je estetski rezultati svakako nisu idealni jer se u nekim slučajevima metalni nastavci vide. Takođe, period adaptacije je duži jer na mestima kontakta (fiksiranja za zube) proteza može da žulja i stvara osećaj nelagode. 

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved