• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Metalkeramičke krunice i mostovi

Metalkeramičke krunice i mostovi se u stomatološkoj protetici koriste zbog svoje čvrstoće i dugotrajnosti. Zadovoljavaju estetiku i funkciju, a finansijski su najprihvatljivije rešenje za zubne nadoknade.Metalkeramicke krunice izrađene su od kombinacije metala i keramike. Jezgro krunice izrađeno je od metala i daje joj daje čvrstoću i otpornost na opterećenja, a keramika sa svih strana obavija jezgro i osigurava estetiku.

Ove krunice su u potpunosti estetske jer je pažljivim nanošenjem slojeva keramike prilikom izrade krunice moguće prilično verno imitirati izgled prirodnog zuba. Zbog dobrih estetskih svojstava izrađuju se i za prednje i za zadnje zube. Debljina metalkeramičke krunice mora biti nešto veća od metalne krunice, pa je stoga potrebno i opsežnije brušenje zuba. Metalkeramične nadoknade trpe velika opterećenja, ali pacijenti koji pate od bruksizma (stiskanje vilice i škripanje zubima) imaju povećan rizik od oštećenja i loma keramike.

Most je zubna nadoknada od najmanje dve spojene zubne krunice. Gubitkom zuba dolazi do promena na kosti u smislu njenog smanjenja kao i promena na zubima koji okružuju predeo gde zub nedostaje. Zubi imaju tendenciju pomeranja i naginjanja ka bezubom polju a prisutno je i propadanja kosti oko ovih zuba te oni postaju osetljivi i podložni karijesu, nestabilni i u nekim slucajevima dolazi i do njihovog gubitka i ozbiljnog narušavanja oralnog zdravlja, oblika lica, lepote osmeha i kvaliteta žvakanja. Kod pacijenta kome nedostaje jedan ili više zuba most stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba u prazan prostor. Takođe onemogućava gubitak vertikalne dimenzije ( sprečava da brada ide pod nos i pojavu bora na uglovima usana ).

Za razliku od proteza mostovi su cementirani i ne mogu se vaditi iz usta. Zubi koji nedostaju nadoknađuju se laboratorijski izrađenim krunicama koje su vezane za najmanje dve zubne navlake cementirane na predhodno brušene zube. Mostovi se koriste za nadoknadu manjeg broja izgubljenih zuba, a uslov je postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje se fiksiraju ili zubnih implanata koji služe kao nosači. Faktori koji moraju biti zadovoljeni su: dobro stanje desni, kosti i dobra oralna higijena.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved