• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский
gingivitis i problemi sa desnima

Sve što treba da znate o gingivitisu

Upaljene i osetljive desni? Krvarenje desni? Nije isključeno da imate gingivitis, zato nastavite da čitate da biste dobili osnovne informacije o ovom stanju i kako da zalečite svoje desni i usnu duplju.

Gingivitis je upala desni, rezultat je reakcije organizma na nakupljene bakterije u usnoj duplji

i zapravo predstavlja prvi stadijum ozbiljnije bolesti desni i ne sme se ignorisati. Ovo je i najčešći vid oboljenja desni i ako se ne leči, progresiraće do nakupljanja plaka i naslaga na zubima, u paradontopatiju i druge zdravstvene komplikacije.

Gingivitis najčešće nastaje zbog loše dentalne higijene ili slabog imunog sistema, kao i zato što se desi povećanje broja štetnih bakterija u usnoj duplji, u odnosu na one dobre – pa se poremeti balans.

Tu dolazimo do najčešće zablude o gingivitisu:

da se preporučuje sterilizacija usne duplje čestom upotrebom vodica za ispiranje, kao način da se gingivitis spreči ili izleči. Ali to nije rešenje jer se čestim ispiranjem usne duplje uklanjaju prirodne bakterije kojih u ustima ima preko 1000 i koje su neophodne ne samo radi održavanja balansirane flore u ustima, već se one povezuju sa mnogim stanjima organizma – od telesne težine pa čak do demencije.

Ali ovo nikako nije rešenje. Najbolji način da se gingivitis stavi pod kontrolu i zaustavi jeste rešavanje korena problema – a to najčešće znači poboljšanje ishrane i zdravih navika, kao i oralne higijene.

Simptomi gingivitisa su:

  • Natečene desni
  • Crvenilo ili čak purpurna boja desni
  • Desni koje lako krvare
  • Osetljive i bolje desni
  • Povlačenje desni
  • Loš zadah

Takođe, veću predispoziciju za dobijanje gingivitisa imaju pušači, osobe koje dišu na usta, kao i oni koji pate od suvih usta, osobe sa osteoporozom, koje piju lekove koje sadrže antihistamine, fenitoin, lekove za pritisak, dalje – genetika i neke autoimune bolesti takođe su faktor koji doprinosi, ali često i loš protetski rad koji onemogućava lak pristup svakom zubu u čišćenje, takođe mogu biti faktor za razvoj bolesti desni.

Da li se gingivitis može izlečiti?

U suštini, gingivitis je rana faza bolesti koja još uvek može da se zaustavi – tako da što ranije identifikujete taj problem, to se on lakše rešava. ’Lek’ je zapravo proces koji će omogućiti da dobre i štetne bakterije nađu balans i žive u harmoniji. Ne postoji brzo rešenje niti neki lek koji eliminiše gingivitis, već je neophodno jesti zdraviju hranu i poboljšati negu zuba. Sve ovo naravno uz konsultacije sa vašim stomatologom.

Lečenje gingivitisa

Stomatolog će izvršiti temeljno čišćenje zuba i desni. Nakon toga, redovna oralna higijena je neophodna. Uklanjanje kamenca obično nije bolno i zapaljenje desni bi trebalo nestati za jedne ili dve nedelje. Oralna higijena je neophodna da se spreči ponovno javljanje gingivitisa. Antibakterijska tečnost za ispiranje usta smanjuje oticanje desni. Gelovi i rastvori na bazi antiseptika i anestetika, koji se primenjuju lokalno, takođe mogu da pomognu.

Antibiotici se koriste da iskorene bakterijske infekcije, dok antiseptici smanjuju broj bakterija u oralnoj flori, ubrzavaju rezoluciju gingivitisa kada se kombinuju sa pranjem zuba i čišćenjem zubnim koncem. Ako se planira dentalna operacija, onda se izlečenje gingivitisa može garantovati.

Kada je vreme da potražite pomoć stomatologa?

U suštini, čim primetite neke smetnje u predelu desni, najbolje je da odmah posetite stomatologa. Iako tretman gingivitisa zavisi od vas prvenstveno, stomatolog će najbolje proceniti šta se to dešava, koliko je problem odmakao i daće vam najbolje savete za što efikasniji tretman. Za početak – čišćenje zuba od kamenca koje samo stomatolog može da uradi, je sjajan prvi korak u rešavanju ovog neprijatnog problema.

Ukoliko se ne tretira na vreme, komplikacije koje se mogu javiti ako gingivitis uznapreduje su između ostalog:

• Ponovno zapaljenje desni
• Parodontopatija
• Infekcija ili apsces gingive ili vilične kosti
• Rovovska usta – bakterijska infekcija i ulceracija na desnima

Ne zaboravite staru poslovicu da ’zdravlje na usta ulazi’ i da su usta kapije imunog sistema i samim tim ključna za generalno zdravlje. Zato nemojte čekati da situacija postane ozbiljna, da vas zaboli ili da desni prokrvare – već posetite svog stomatologa i zajedno sa njim se uhvatite u koštac sa problemom za njegovo što brže i efikasnije rešenje!

 

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved