• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский
pasta za pranje zuba

Pasta za zube

Pasta za zube je najvažnije sredstvo za održavanje oralne higijene. Njena osnovna namena je mehaničko uklanjanje naslaga sa zuba (u kombinaciji sa četkicom). Međutim, pasta za zube ima i kozmetsko-higijenski efekat (otklanja loš zadah iz usta) i pomaže u prevenciji karijesa (prvenstveno zahvaljujući prisustvu fluorida).

Primena pasta za zube sa fluorom se smatra najjednostavnijim načinom prevencije karijesa. Dugo je bilo aktuelno pitanje koja je optimalna koncentracija fluora u pastama za zube. Danas se smatra da bi idealna profilaktička koncentracija fluora u pastama za zube morala da bude od 1 do 1.1 mg/g.

Paste za zube najvećim delom sadrže abrazive (25-60%) koji su ključni u mehaničkom čišćenju, materije za održanje konzistencije (20-40%), vodu (15-50%), detergense, materije za stvaranje pene, za aromu, zaslađivače i konzervanse. Ovim osnovnim sastojcima nekada se dodaju terapijski agensi, fluoridi, antiseptici, sredstva protiv kamenca, antibiotici, vitamini i drugo.

Vrste pasti za zube

Pored uobičajenih pasti za zube, koje se prodaju u marketima, postoje i paste sa specijalnom namenom, kao što su profilaktičke i medicinske paste, koje se uglavnom mogu naći samo u apotekama ili specijalizovanim radnjama stomatološkog materijala.

Kada je reč o običnim pastama za zube, teško je izdvojiti određenu pastu. Sve zavisi od ličnog ukusa, ali treba voditi računa o tome da pasta sadrži optimalnu koncentraciju fluora.

Profilaktičke paste su namenjene za mašinsko uklanjanje mekih naslaga sa zuba u stomatološkoj ordinaciji. One sadrže veći procenat abrazivnih materija u odnosu na obične paste, tako da njihova primena dovodi do skidanja površinskog sloja gleđi.

Medicinske paste sadrže pored uobičajenih sastojaka različite vitamine, antibakterijske agense i dr. i koriste se u specijalnim prilikama, kada želimo da postignemo odgovarajuće pozitivno delovanje na zdravlje zuba.

U slučaju oštećenja gleđi i održavanja zdravlja zuba kod rizičnih kategorija pacijenata (kao što su trudnice), preporučuju se paste za zube koje doprinose remineralizaciji. Među njima je recimo pasta „Sensodyne Pronamel“. U ovim slučajevima se obično preporučuju i paste za zube koje sadrže organski vezan fluor. Potrebno je dakle da pasta sadrži amin-fluorid, a ne natrijum-fluorid. Među njima je recimo pasta „Elmex“.

Pacijentima koji imaju problema sa desnima preporučuje se pasta „Parodontax“.

Onima koji imaju veoma osetljive zube preporučuju se paste „Sensodyne F“ i „Sensodyne Rapid Relief“.

Ljubiteljima „bisernog osmeha“ preporučuje se da jednom nedeljno koriste neku od pasta za poliranje zuba. One sadrže abrazivna zrnca različitog oblika i oštrine. Među ovim pastama su “Korident”, “Pearl drops” i druge.

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved