• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Fiksni aparat

Fiksni ortodontski aparat ili fiksna proteza podrazumeva lepljenje bravica na spoljašnju ili unutrašnju površinu zuba u koje se postavlja žica koja dovodi do pomeranja zuba. Tradicionalne, metalne proteze su od nastanka dosta evoluirale, pa su one sada lakše po težini i manje komplikovane u strukturi. Napravljene su od nerđajućeg čelika i imaju bravice koje su pričvršćene za svaki zub posebnom vrstom vezivnog cementa.

Bravice su međusobno povezane tankom žicom koja vrši pritisak na zube, na taj način ih terajući da se polako pomeraju ka ispravnom položaju. Bravice su za tu žicu pričvršćene malim gumicama, koje će ortodont menjati s vremena na vreme, zatežući ih svaki put da bi se nastavilo pomeranje zuba. Keramička proteza je estetski dosta solucija. Ona funkcioniše po istom principu kao metalna fiksna proteza, samo što ima bravice napravljene od keramike, pa su one manje vidljive.

Pre postavljanja proteze, doktor će očistiti zube profesionalnom pastom da bi proteza mogla da prianja kako treba za zube. Trajanje postavljanja proteze je oko 45 minuta po vilici i nije bolno, ali je neprijatno jer pacijent mora držati usta otvorenim bez pauze i ispiranja za vreme postavke.  Po završetku, očekujte neki nivo neprijatnosti u narednim danima jer sledi period adaptacije, zubi mogu biti osetljivi, nova proteza može uzrokovati i ranice u usnoj duplji dok se ne naviknete na nju.

Možete premazati protezu voskom ako vas žica bude žuljala u početku. Ukoliko vas zaboli glava, što nije retka pojava pri adaptaciji na protezu, preporučuju se blaži analgetici. Adaptacija ishrane i oralne higijene će biti potrebna za vreme nošenja fiksne proteze i stomatolog će dati detaljna uputstva kojih se treba pridržavati.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved