• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Kada je optimalno uraditi prve krune ili zameniti stalne zube veštačkim?

Stomatološka zdravlja postaje sve važniji aspekt opšteg blagostanja, a sve veći broj pacijenata traži dugotrajna rešenja koja poboljšavaju ne samo funkcionalnost zuba, već i estetski izgled. Jedna od najčešćih procedura u modernoj stomatologiji je ugradnja krunica i zamenjivanje stalnih zuba veštačkim, bilo da se radi o implantatima ili mostovima.

Važno nam je da napomenemo, da je nama u Dr Popović ordinaciji najvažnije da sačuvamo zdrave prirodne zube što je duže moguće.

Međutim, često se postavlja pitanje – kada je najbolje vreme da se urade prve krune ili da se stalni zubi zamene?

Krenimo redom – Šta su zubne krunice?

Zubne krunice su protetski dodaci koji pokrivaju oštećeni, istrošeni ili polomljeni zub.
Najčešće su izrađene od porcelana, keramike ili metala, ali savremena stomatologija nudi širok spektar materijala, uključujući cirkonijum, koji je poznat po svojoj izdržljivosti i estetskoj privlačnosti. Krunice ne samo da poboljšavaju izgled zuba, već imaju i važnu funkcionalnu ulogu, štiteći oslabljeni zub od daljih oštećenja.

Kada je potrebno staviti prvu krunu?


Postoje određene situacije kada je potrebna ugradnja prve zubne krunice:

Oštećenje zuba: Ako je zub polomljen, napuknut ili ozbiljno oštećen zbog karijesa, zubna krunica može biti neophodna. Kruna će zaštititi preostali deo zuba i sprečiti dalju eroziju ili lomljenje.

Nakon lečenja korenskog kanala: Nakon endodontskog tretmana (lečenje korenskog kanala), zub može biti slabiji nego pre i podložan pucanju. Krunica je najbolji način da se osigura trajnost zuba.

Estetski razlozi: U nekim slučajevima, pacijenti biraju krunice kako bi poboljšali izgled svojih zuba, bilo zbog promenjene boje zuba, nepravilnosti u obliku ili veličini zuba.

Zubno habanje: Osobe koje pate od bruksizma (škripanje zubima) ili zubnog habanja usled starenja mogu koristiti krunice kao rešenje za vraćanje zuba u prvobitno stanje.

Kada je vreme za zamenu stalnih zuba veštačkim?

Zamenjivanje stalnih zuba veštačkim, najčešće kroz implantate, je odluka koja zavisi od nekoliko faktora. To je invazivnija procedura od ugradnje krunica, ali može biti izuzetno efikasna za ljude koji imaju značajne probleme sa zubima. Evo nekoliko situacija u kojima je optimalno razmotriti zamenu stalnih zuba veštačkim:

1. Gubitak zuba: Kada je zub izgubljen zbog traume, bolesti desni ili karijesa, implantati su najbolje dugoročno rešenje. Oni deluju kao veštački koreni zuba koji podržavaju krunice ili mostove, a istovremeno sprečavaju gubitak koštane mase u vilici.

2. Teška erozija zuba: Ako su zubi značajno oštećeni i više ne mogu biti popravljeni plombama, inlejima ili onlejima, implantati ili mostovi mogu biti bolje rešenje.

3. Neuspešna zubna terapija: Ukoliko su prethodni tretmani, kao što su plombe ili krunice, prestali da funkcionišu, a zubi su postali nepovratno oštećeni, zamena zuba može biti nužna.

4. Dugotrajni bol ili infekcija: Kod hroničnih problema sa infekcijama desni, bolova ili nestabilnih zuba, zamena stalnih zuba veštačkim može pomoći da se eliminiše osnovni problem i obnovi oralno zdravlje.


Da li je vreme ključno?


Da, vreme igra ključnu ulogu kada je u pitanju ugradnja zubnih krunica ili zamena stalnih zuba veštačkim. Odlaganje ovih procedura može dovesti do dodatnih komplikacija, kao što su infekcije, dalji gubitak zuba ili pogoršanje oralnog zdravlja. Na primer:

-Ako se ne ugradi krunica na vreme na oštećeni zub, postoji rizik da će zub postati toliko oslabljen da ga je nemoguće spasiti.

-Gubitak zuba, ako se ne zameni implantatom ili mostom, može izazvati promene u strukturi vilice, pa čak i pomeranje susednih zuba.

Prednosti krunica i veštačkih zuba

  1. Dugotrajnost
    Krunice i implantati mogu trajati decenijama, pod uslovom da se pravilno održavaju. Veštački zubi izrađeni su od izuzetno izdržljivih materijala koji mogu izdržati pritisak svakodnevne upotrebe, čineći ih dugotrajnim rešenjem za estetske i funkcionalne probleme.
  2. Estetika
    Jedna od najvećih prednosti krunica i veštačkih zuba jeste estetski rezultat. Krunice se izrađuju tako da izgledaju prirodno i ne razlikuju se od ostatka zuba, a implantati mogu u potpunosti zameniti izgubljeni zub, vraćajući pacijentu osmeh i samopouzdanje.
  3. Očuvanje strukture vilice
    Implantati, za razliku od proteza, sprečavaju gubitak koštane mase u vilici jer funkcionišu kao prirodni koreni zuba. Ovo je važno ne samo za funkcionalnost, već i za izgled – gubitak zuba može uzrokovati povlačenje desni i opuštanje mišića lica.
  4. Poboljšanje oralnog zdravlja
    Ugradnjom krunica ili zamenom zuba veštačkim, pacijenti mogu izbjeći dalji razvoj karijesa, infekcija i drugih stomatoloških problema. Veštački zubi su otporni na bakterije koje uzrokuju karijes, a pravilna oralna higijena može produžiti vek trajanja ovih rešenja.

Kada izbeći ove procedure?

Iako su krunice i veštački zubi odlična rešenja za mnoge pacijente, postoje situacije kada bi trebalo razmotriti druge opcije ili odložiti proceduru:

  1. Problemi sa desnima: Ako pacijent ima ozbiljne probleme sa desnima, kao što je paradentoza, preporučuje se prvo rešavanje tih problema pre nego što se pristupi ugradnji krunica ili implantata.
  2. Nedostatak koštane mase: U nekim slučajevima, pacijenti nemaju dovoljno koštane mase za ugradnju implantata. U takvim situacijama, moguće je sprovesti zahvat presađivanja kosti, ali to može zahtevati dodatno vreme za oporavak.
  3. Neodgovarajuća oralna higijena: Krunice i veštački zubi zahtevaju doslednu oralnu higijenu. Ako pacijent nije u stanju da se pridržava preporuka za održavanje oralnog zdravlja, možda je bolje razmotriti manje invazivne opcije dok se ne poboljšaju higijenske navike.
    Ne zaboravite da krunice i implantati nisu samo estetski dodaci, već ulaganje u zdravlje vaših zuba i opšte blagostanje. Pravovremena intervencija može sprečiti ozbiljnije probleme u budućnosti i omogućiti vam da sačuvate prelepi osmeh i funkcionalnost zuba na duge staze.
Share:
© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved