• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Karijes na prednjim zubima

Većina ljudi najmarljivija je tokom oralne nege upravo prema prednjim zubima. Zato kada se pomene karijes, obično se prvo misli na zadnje zube. Iako smo tokom oralne nege često više usmereni upravo na prednje zube i sa njih lako možemo ukloniti ostatke hrane iz međuzubnog prostora kao i plak, karijes se može razviti i na njima.  

Zbog čega nastaje karijes na prednjim zubima?  

Pacijenti koji preskaču drugo pranje zuba dnevno, ili korišćenje konca uz pomoć kog će ukloniti i ostatke hrane iz međuzubnog prostora, skloniji su nastanku karijesa. U faktore rizika ubrajaju se i genetske predispozicije, povećani unos hrane bogate šećerom i ugljenim hidratima kao i povećana suvoća u ustima.  

Kada su prednji zubi u pitanju, naročito je osetljiv deo duž linije desni ili oko ortodontskih bravica kod osoba koje nose fiksne proteze a često preskaču neki od koraka nege i temeljnog čišćenja. Zato, bilo da nosite fiksnu protezu za korekciju zuba ili ne, poštujte sve korake pravilne nege.  

Kod osoba koje su sklonije karijesu, preporučuje se korišćenje paste i vodice za isipiranje usta koje sadrže flour koji će ojačati zubnu gleđ i time prevenirati štetu koju bakterije mogu da nanesu zubima.  

Ukoliko ne možete da odolite slatkišima, nakon jela isperite usta vodom ili pijuckajte vodu kako bi se kiseline iz usta sprale i da bi se smanjio njihov uticaj na zube.  

instrumenti za pregled ztuba i četkica u dzepu lekarskog mantila

Kako zaštititi mališane od karijesa na prednjim zubima?  

Karijes na prednjim zubima često se može javiti i kod dece na mlečnim zubićima, ukoliko higijena ili ishrana nisu odgovarajuće. Zanemarivanje higijene mlečnih zubima i preskakanje koraka čišćenja su velika greška, jer iako će ovi zubići ispasti, oni su upravo čuvari prostora za nove, stalne zube i njihovo zdravlje direktno utiče kasnije na zdravlje stalnih zuba.  

Pića koja u sebi sadrže šećer bi trebalo da budu potpuno isključena iz ishrane mališana dok mleko i prirodne, nezaslađene sokove mogu piti jedino u toku obroka. Nakon pranja zubića, a pre odlaska u krevet, najbolje je da uzimaju samo vodu.  

Šta kada se karijes već javi?  

Iako na prednjim zubima najpre možemo da uočimo promene, može se desiti da se one jave u međuzubnom prostoru i da ih osetite i vidite tek kada napreduju. Zubi tada mogu postati osetljivi na toplo, hladno i slatko. Takođe, može se desiti da zub počne da menja boju, u celosti ili samo na jednom delu a da to nije klasičan izgled karijesa, već se javlja u vidu mrljica svetlo braon ili sive boje.  

Kada primetite bilo koju promenu na prednjim ili drugim zubima, u najkraćem roku je potrebno zakazati pregled kod stomatologa kako bi utvrdio uzrok promene i preduzeo potrebne korake u lečenju.  

skriveni karijes najlakse se primeti na stomatoloskom pregledu

Ukoliko je karijes već nastao i potrebno je izvršiti čišćenje prednjih zuba stomatolog će koristiti posebne materijale koji su naročito izdržljivi a u boji su vaših zuba. Ukoliko se ispostavi da je karijes otišao u dubinu i oštetio veći deo zuba, stomatolog vam može preporučiti postavljanje inleja, zubne krunice ili vinira u zavisnosti od stepena oštećenja krunice.  

Najvažnija stvar jeste prevencija, pa jednom dnevno obavezno koristite konac, izbegavajte hranu bogatu šećerima, koristite paste i vodice sa fluorom i redovno odlazite na kontrole kod stomatologa kako bi sve eventualne promene bile uočene i sanirane na vreme. 

Ukoliko imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.  

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved