Sve što treba da znate o tretmanu kanala korena

Tretman kanala korena

Sve što treba da znate o tretmanu kanala korena

Stomatolog vam je rekao da treba da vam se radi tretman kanala korena ili kako se još stručno zove endodontski tretman zuba? Ako ste uplašeni i niste dovoljno upućeni u ovu proceduru, ne brinite jer niste sami! Milioni ljudi širom sveta svake godine radi tretman kanala korena i to im pomaže da se oslobode bola i sačuvaju zube i lep osmeh. Da bismo vam olakšali i uputili vas u detalje ovog tretmana, napisali smo tekst koji će vam razrešiti i objasniti sve nedoumice.

Suština problema – zubna pulpa

Tretman kanala korena je jedna vrsta lečenja unutrašnjosti zuba.

Za njegovo razumevanje, prvo ćemo se kratko pozabaviti anatomijom zuba. Ispod bele gleđi i čvrstog sloja koji se zove dentin nalazi se meko tkivo – pulpa zuba. Ona sadrži krvne sudove, nerve i vezivno tkivo i proteže se od krune zuba do korena gde se vezuje za tkivo koje ga okružuje. Pulpa je najvažnija u toku procesa rasta i razvoja zuba. Kada je zub u potpunosti zreo, on može da egzistira bez pulpe jer zub nastavlja da se ’hrani’ uz pomoć tkiva koja ga okružuju.

Zašto se radi tretman kanala korena?

Kada se pulpa upali ili inficira, tu dolazimo do srži problema jer je onda je potrebno uraditi tretman kanala korena. Razlozi za upalu pulpe su različiti – od poodmaklog karijesa, pre nekih protetskih radova, čestih lečenja zuba pa do okrnjenog ili slomljenog zuba. Upala pulpe može i ne mora biti praćena bolom. U zavisnosti da li se javlja kao akutna upala, tada će pacijent osetiti snažan bol, dok se kod hronične upale ona može otkriti tek na pregledu ili snimku kod lekara. Ukoliko se upala ne tretira, ona vodi do bolova, apscesa, otoka ili na kraju čak neophodnog vađenja zuba.

Znaci upale pulpe uključuju bol, prolongiranu osetljivost na toplo ili hladno, osetljivost na dodir ili žvakanje, promena boje zuba, osetljive i bolne desni. U retkim slučajevima, simptomi izostaju.

Kako tretman kanala korena spašava zub

Stomatolog prilikom tretmana uklanja inficiranu pulpu, pažljivo oblikuje unutrašnjost kanala korena, stavlja plombu i zapečaćuje prostor. Naknadno se stavlja krunica ili druga vrsta nadoknade na vrh zuba da bi se on zaštitio i da bi se povratila puna funkcija.

U nekim slučajevima nije moguće uraditi ovaj tretman, jer se dešava da kanal korena nije dostupan ili je previše zakrivljen pa instument ne može da prođe celom dužinom korena, da se infekcija znatno proširila van korena na okolne strukture ili da zub nema adekvatnu koštanu podršku. Ali stomatologija napreduje izuzetno brzo, tako da je danas moguće spasiti zub koji bi pre samo par godina bio izgubljen i obezbediti mu punu funkciju još dugi niz godina.

Da li procedura boli?

Sama procedura je bezbolna jer se radi pod anestezijom, ali ukoliko je pre tretmana bilo bola, očekujte pojačanu osetljivost u narednih nekoliko dana posle tretmana, ali to se može regulisati analgeticima.

Poste tretmana

Dok stomatolog ne postavi restauraciju preko popunjenog kanala, ne biste trebali da izlažete tretirani zub žvakanju ili griženju, jer je u toj fazi zub podložan frakturama, pa je poželjno postaviti nadoknadu u najkraćem roku. Osim toga, dobra oralna higijena sa četkanjem, upotrebom konca i redovnim pregledima i profesionalnim čišćenjem su, kao i inače, deo rutine.

Najčešće, tretirani zub traje kao i zdravi zubi, ali se ponekad desi da se bol nastavi i da zub ne zaceli u potpunosti. U nekim slučajevima, zub može da zaboli mesecima ili godinama posle tretmana, ovome mogu doprineti nova oštećenja, poodmakli karijes, pukotine i lom zuba ili plombe. U tom slučaju, još jedan tretman kanala korena često rešava problem.

Share:

Comments are closed.

Bregalnička br. 6

11000 Beograd, Srbija

+381(0)11/24-22-459

+381(0)63-44-33-34

Radnim danima:

08:30-12:30h / 16:00-20:00h

Email

info@drpopovic.com