• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский
crnokosa devojka sa fiksnom protezom

Šta sve treba da znate o nošenju fiksnih proteza?

Saveznik lepog osmeha svakako su fiksne proteze. Preporučuju se ne samo iz estetskih razloga, kako bi zube vratili u prirodan položaj, već i za poboljšanje funkcionalnosti vilice i zagrižaja. Ukoliko razmišljate o nošenju fikse proteze, važno je da znate ove stvari.  

Ko je kandidat za fiksnu protezu?  

Da li ste kandidat za fiksnu protezu, najbolje će vam reći vaš stomatolog nakon pregleda. On će tada uzeti otiske vilice i posavetovati vas u vezi sa rendgenskim snimcima koje je potrebno da uradite. Nakon toga, na osnovu vaših rendgenskih snimaka, specijalista ortopedije vilice daće vam detaljne savete koliko dugo je u vašem slučaju potrebno nositi protezu, kako će taj proces izgledati, kako da negujete zube i kakve rezultate možete da očekujete.  

Nošenje fiksnih proteza nije namenjeno samo tinejdžerima i adolescentima. Sve češće je nose i osobe starije od 30 godina koje žele lepši osmeh a nisu bile u mogućnosti da to učine ranije.  

Nepravilan rapored zuba ne utiče samo na estetiku već i na žvakanje i samim tim i varenje hrane a potom i na otežano čišćenje zuba i prostora između njih pa to dovodi do bržeg nakupljanja plaka, bakterija, kamenca i karijesa. 

Nošenje fiksne proteze obično traje oko 12-18 meseci a kontrole se sprovode najmanje jednom mesečno. Važno je napomenuti da korekcija zuba ovom metodom nije bolna, jer je upravo ovo jedan od glavnih razloga koji ljude navodi da odlažu ili izbegavaju ovu terapiju.  

Naravno, na samom početku, kada se proteza tek postavi, može se tokom žvakanja povremeno javiti blaga neprijatnost ali je to prolazni osećaj i nije potrebno korišćenje lekova za ublažavanje bolova pošto su u pitanju samo trenutne senzacije.  

podesavanje bravica na fiksnoj protezi

Od čega se izrađuju fiksne proteze?  

Fiksne proteze su ustvari „bravice“ koje se pričvršćuju za svaki zub posebno i povezuju se lukovima. Proteza se pravi za svakog pacijenta posebno, nakon uzimanja otiska vilice i rendgenskog snimka.  

Prave najčešće od metala i keramike, ali i od materijala koji su providni i gotovo neprimetni.  

Postavljanje proteza traje oko 40-ak minuta i potpuno je bezbolno. Može se jedino javiti blaga neprijatnost ali ona prolazi več nakon nekolio dana dok se pacijent navikne na funkcionisanje sa protezom u vilici.  

Pre postavljanja proteze stomatolog će uraditi detaljni pregled zuba pošto oni moraju biti potpuno zdravi a ukoliko postoje neke promene one se moraju otkloniti (karijes, kamenac). Tek nakon toga se pristupa izradi proteze. 

ciscenje proteze interdentalnom cetkicom

Kako treba da izgleda higijena zuba tokom nošenja proteze?  

Tokom nošenja proteze potrebno je izbegavati tvrde namirnice kao i one koje su lako lepljive za zube kako ne bi došlo do problema sa čišćenjem zuba nakon jela ili kako se ne bi oštetile bravice na protezi.  

O higijeni zuba treba povesti posebno računa. Čišćenje i pranje zuba mora biti temeljno kako se hrana ne bi zadržavala između proteze i zuba i dovela do problema kasnije. Najveći broj pacijenata se već nakon mesec dana navikne na protezu i savlada sve korake nege.  

U poćetku će vam savete o tome dati stomatolog a nakon toga potrebno je malo prakse i vrlo brzo ćete se navići. Ukoliko se desi da tokom pranja i čišćenja zuba primetite bilo kakvo odsupanje od prvobitnog izgleda i položaja proteze, ukoliko ona krene da spada, ako se javi žuljanje ili pak naprsnuća na njoj, obavezno se u što kraćem roku javite vašem stomatologu kako bi problem bio saniran.  

Zube je neophodno prati nakon svakog oborka kako se hrana ne bi zadržavala. Koristite mekane četkice kao i interdentalnu četkicu odgovarajuće debljine i zubni konac kako bi higijena bila temeljnija.  

Kod nekih pacijenata se na početku nošenja proteze može javiti blaga iritiranost unutrašnje strane obraza usled trenja proteze o sluznicu usta. Ovaj problem otklanja se postavljanjem silikonske prevlake preko tog dela proteze.  

devojka postavlja retejner foliju

Nakon skidanja proteze često je potrebno i nošenje retejnera tj. specijalnih folija koje će održati položaj zuba. Ove folije nose se samo u toku noći i to u određenom vremenskom periodu, pa nema bojazni da će se zubi vratiti u nepravilni položaj.  

Ukoliko imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE. 

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved