• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский
nega zuba u trudnoci

Čekate bebu? Evo kako treba da izgleda vaša oralna higijena

Jedna od najvažnijih životnih etapa kod žene jeste period trudnoće i stvaranja novog života. Tokom tih devet meseci povećava se svest o važnosti nege zdravlja i brige o telu. Već u prvim nedeljama trudnoće, nivo hormona se menja što donosi mnoge promene ali i neke moguće zdravstvene izazove. 

U drugom stanju upravo zbog povišenog nivo hormona i različitih promena koje se dešavaju u telu trudnice, dolazi do povećanog rizika od pojave gingivitisa i sklonosti ka pojavi karijesa. Zato je oralna higijena i prevencija tada od posebne važnosti.  

Kako negovati zube u trudnoći?  

Pored unosa određenih suplemenata, po preporuci vašeg lekara, koje će pomoći vašem organizmu da ostane u balansu i bebi da se pravilno razvija, briga o zdavlju zuba takođe treba da bude u vrhu liste prioriteta.  

Pravilna i redovna higijena zuba najbolji je način za smanjenje rizika od nastanka karijesa i pojave problema sa desnima. Zube pažljivo četkajte najmanje dva puta dnevno i koristite pastu sa fluorom koja će ojačati zubnu gleđ. Takođe, preporučuje se korišćenje četkica sa izuzetno mekanim vlaknima i manjom glavom, jer je poznato da je sklonost ka mučninama i nagonom za povraćanjem česta, posebno u prvim nedeljama i mesecima trudnoće.  

Na prvom mestu poštujte generalne preporuke za negu zuba – korišćenje interdentalnih četkica i konca za zube, blagih, bezalkoholnih vodica za ispiranje usta i izbegavanje unosa slatkih jela i pića. Ukoliko ste pušač, ostavljanje cigareta potrebno je razmotriti još u periodu planiranja trudnoće, ne samo zbog zdravlja zuba već pre svega zbog zdravlja vaše bebe.  

trudnica pere zube pred ogledalom

Kako jutarnje mučnine utiču na zubnu gleđ? 

Jutarnje mučnine i povraćanje ćesto se javljaju posebno na samom početku trudnoće. Često prisustvo želudačne kiseline u ustima nikako nije naivno i ima negativan uticaja na zubnu gleđ.  

Ukoliko imate problem sa mučninama, nakon povraćanja obavezno isperite usta vodom, pa kada se organizam umiri, pola sata do sat nakon toga, pokušajte da nežno operete zube kako bi uklonili ostatke kiseline i bakterija. Na taj način sačuvaćete zube od mogućih oštećenja.  

Ne preporučuje se da odmah nakon povraćanja operete zube jer kombinacija želudačne kiseline sa delovanjem četkice može da ošteti zubnu gleđ. 

Uz poštovanje pravila dobre oralne higijene i redovnih poseta stomatologu, izbeći ćete veće probleme sa zubima tokom trudnoće.  

elementi pravilne oralne higijene

Kakvi problemi sa zubima su najčešči u trudnoći?  

Zbog povećanog nivoa progesterona u trudnoći, dolazi do razvoja bakterijskog plaka koji negativno utiče na desni pa one postaju osetljivije, krvare i mogu biti upaljene. Veću sklonost ka ovom problemu imaju žene koje su i pre trudnoće imale osetljive desni.  

Ovaj problem se najčešće javlja u drugom tromesečju. Tada gingiva postaje osetljiva tokom pranja zuba i menja boju od ružičaste u crvenu. Ukoliko se javi ovaj problem bez odlaganja se obratite stomatologu jer on neće proći sam od sebe.  

Stomatolog vam može preporučiti gelove za umirenje i negu desni na prirodnoj bazi i čajeve kojima možete ispirati usta a koji će olaškati problem. Takođe će vas posavetovati oko posebnih koraka u nezi koje je potrebno ispoštovati u zavisnosti od toga u kojoj meri je proces napredovao.  

Gingivitis se često ne povuče sam nakon porođaja, pa je važno da i nakon što beba dođe na svet, nastavite da se pridržavate saveta stomatologa i odlazite na kontrole kako bi gingivitis u potpunosti nestao.  

Ukoliko se tokom pranja zuba javi i krvarenje iz desni, obavesite o tome stomatologa ali nemojte prestajati sa redovnom higijenom u nadi da će se tako problem smiriti jer na taj način on može samo da se produbi.  

Umesto toga koristite četkice sa ultra mekanim vlaknima i blage paste za zube specijalno namenjene za negu problematičnih desni.  

trudnica na zubarskom stolici na popravci zuba

Da li su dozvoljene stomatološke intervencije u trudnoći? 

Pitanje koje trudnice najčešće postavljaju stomatolozima je da li su dozvoljene popravke zuba u tom periodu? Ukoliko karijes dosta napreduje i jave se bolovi, svakako je bolje popraviti zub, jer se unos medikamenata protiv bolova svakako ne preporučuje.  

Drugo tromesečje je idealan period ukoliko je neka stomatološka intervencija neophodna, jer su tada već formirni svi organi ploda. Međutim, ukoliko je neophodno i pre toga obaviti neku bezazleniju intervenciju, pre toga se posavetujte sa svojim ginekologom. 

Ukoliko imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE. 

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved