• Српски језик
  • English
  • Deutsch
devojka sa sirokim osmehom u prirodi

Kako hormoni utiču na zdravlje zuba kod žena?

Na oralno zdravlje pored ishrane i navika koje smo izgradili u nezi zuba, utiču i medikamenti koje uzimamo. Primena oralnih kontraceptiva danas je široko rasprostranjena i jedan je od najčešće korišćenih metoda zaštite od trudnoće. Uzimanje ovih tableta obavlja se uvek pod nadzorom ginekologa i endokrinologa jer postoji izvesni uticaj na celokupno zdravlje žene, a ove pilule u određenoj meri mogu uticati i na zdravlje zuba.  

Žene tokom života prolaze kroz različite faze kada su hormonalne promene u pitanju – od puberteta, preko polne zrelosti, trudnoće, dojenja, menopauze. Svaka od ovih faza nosi sa sobom određene bitne promene kada je nivo hormona u organizmu u pitanju.  

Kako hormoni utiču na zdravlje desni i zuba?  

U različitim fazama života žene, nivo hormona a naročito estrogena i progesterona varira pa mnoge dame mogu da imaju kao posledicu problem sa desnima koje postaju otečene, krvare i mogu se javiti i upale.  

Takođe, u nekim ozbiljnijim situacijama, kada se problem sa desnima ne tretira na vreme i na pravi način, u kasnijim fazama života uvećava se rizik od srčanih oboljenja, infarkta, dijabetesa, određenih vrsta kancera i Alchajmerove bolesti.  

Zato je važno, čak iako ne uzimate kontraceptive, da se obratite svom stomatologu ukoliko primetite bilo koju promenu na desnima, ako postanu crvene, povučene, osetljive a naročito ako se tokom pranja javlja i krvarenje. 

kontraceptivne pilule u plavom blister pakovanju

Kako na oralno zdravlje utiču kontraceptivne pilule?  

Ove pilule imaju u sebi manje ili veće doze hormona pa je u prvom mesecu njihovog korišćenja uticaj hormona na telo najkompleksniji jer žena tek počinje sa uzimanjem pilula i organizmu treba malo vremena da se prilagodi.   

Nivo hormona u telu se menja pa neke žene naročito u prvom mesecu korišćenja mogu iskusiti oticanje desni, krvarenje i njihovu povećanu osetljivost.  

Dobra vest je da su pilule novije generacije unapređene u smislu da imaju niži nivo progesterone i estrogena pa stoga i njihov uticaj na oralno zdravlje nije toliko značajan kao ranijih decenija, ali ipak postoji.  

Takođe, žene koje već imaju gingivitis ili sklonost ka ovom oboljenju, imaju veći rizik da bolesti desni uznapreduju u toku korišćenja hormonalnih pilula.  

devojka stavlja u usta malu, belu piluu

Koje faktore rizika je još potrebno razmotriti?  

Žene koje koriste kontraceptivne pilule a pušači su, imaju veći rizik od zgrušavanja krvi i izražene suvoće u ustima što pogoduje razvoju bakterija i nastanku neprijatnog zadaha 

Uzimanje drugih lekova može imati uticaj na delotvornost kontraceptivnih pilula ili može izazvati neke druge probleme ukoliko se konzumiraju uporedo sa hormonalnom terapijom. Stoga je važno da se pre otpočinjanja terapije kontaceptivima posavetujete sa ginekologom i endokrinologom ali da o tome obavestite i svog stomatologa.  

Takođe, ukoliko se kontraceptivne pilule upotrebljavaju duže vreme bez pauze, to može uvećati rizik od pojave problema sa desima i kod žena koje ka tome nemaju sklonost.  

devojka u zubarskoj stolici na pregledu

Svakako, umanjenje uticaja oralnih kontraceptiva na zdravlje zuba može se preduprediti pravilnom negom i redovnim posetama stomatologu. Ukoliko planirate ili ste već počeli sa primenom kontraceptiva, važno je da o tome obavestite i vašeg stomatologa koji će vam dati adekvatne savete o tome na šta treba da obratite pažnju  kada je zdravlje zuba u pitanju i o nekim dodatnim koracima u oralnoj nezi koje je potrebno poštovati, a u skladu sa stanjem vašeg oralnog zdravlja.  

Opšte preporuke su svakako korišćenje konca za zube i mekanih četkica svakodnevno, kao i korišćenje vodice za ispiranje usta bez alkohola, uz pranje zuba najmanje dva puta dnevno, kao i odlazak na redovne kontrolne preglede kod svog stomatologa dva puta godišnje.  

Ukoliko vas muči bilo koji problem sa oralnim zdravljem, imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt formena našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE. 

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved