• Српски језик
  • English
  • Deutsch
zubi pre i posle izbeljivanja

Šta sve treba da znamo o mrljama na zubima?

Beli zubi i blistav, zdrav osmeh cilj je svake osobe. Zato su proizvodi za kućno izbeljivanje veoma traženi, kao i usluge ordinacijskog beljenja zuba. Vremenom, zubi menjaju boju i postaju tamniji usled konzumiranja određene hrane i pića i kao posledica određenih navika koje čine da zubna gleđ postane tamnija. Beljenje zuba svakako jeste rešenje, ali potrebno je naučiti i načine kako možemo prevenirati nastanak novih diskoloracija ili makar kako ih usporiti i što duže sačuvati prirodnu belinu zuba.

Šta dovodi do nastanka mrlja na zubima i kako ih prevenirati?

Nekoliko je razloga zbog kojih zubi menjaju bolju. Konzumiranje određenih, obojenih namirnica i napitaka glavni su neprijatelji blistavog osmeha. Ljubitelji kafe i crnog vina kao i čajeva, vremenom će primetiti kako se nijasna bolje njihovih zuba izmenila.

Konzumiranje cigareta takođe je jedan od glavnih uzročnika pojave žutih mrlja na zubima ali i neprijatnog zadaha usled povećanja suvoće usne duplje. Čak i ukoliko nemate ovu štetnu naviku i ne konzumirate često hranu i piće iz rizične grupe, vremenom, kako organizam stari, prirodno dolazi do promene boje zubne gleđi.

Pored redukovanja konzumacije obojenih napitaka i odvikavanje od štetnih navika znatno će usporiti promenu boje zubne gleđi. Dobra i temeljna oralna nega, korišćenje konca za zube i pranje zuba dva puta dnevno kao i korišćnje vodice za ispiranje usta bez alkohola u velikoj meri će uticati da vaši zubi ostanu ne samo zdravi već i blistavo beli. Redovne stomatološke kontrole kao i redovno uklanjanje kamenca, veoma važni u rutini nege oralnog zdravlja.

pacijent u stolici na tretmanu izbeljivanja zuba

Koje namirnice dovode do promene boje zuba?

Hrana i pića koja imaju tamne boje najčešće dovode do pojave prebojenosti zuba. Tamni sosevi za paste, bobičasto voće kao što su borovnice ili kupine, ali i često konzumiranje određenih začina (kari, kurkuma) imaju veliki uticaj na promenu boje zubne gleđi.

I tamna pića takođe imaju svoj udeo u ovome. Potrebno je izbegavati crvena vina, velike količine kafe i čaja i generalno tamna i obojena pića. Ukoliko ih konzumirate svakodveno, u velikoj meri će uticati da vaš osmeh ne bude više beo i blistav.

Iako deluje kao malo verovatno, čak i čajevi utiču na promenu boje zuba. Pokazalo se da čajevi bilo da su tamniji ili svetliji, utiču na promenu boje zubne gleđi.

devojka sa fiksnom protezom na pregledu kod stomatologa

Da li nošenje fiksnih proteza utiče na boju zuba?

Kod nekih osoba se nakon skidanja fiksnih proteza, na mestima gde su bile bravice, uočava izmena boje zubne gleđi. Međutim, za to krivac svakako nije sama proteza već način koji su zubi negovani tokom perioda njenog nošenja.

Zato, ukoliko planirate da stavite protezu ili je već imate, obratite pažnju na pravilnu negu i temeljno čistite zube i prostor između njih kako nakon skidanja ne biste morali da rešavate novi problem – izmenjenu boju zuba.

Da li je moguće ukloniti sve vrste mrlja sa zuba?

Diskoloracije na zubima dele se na površinske, mrlje ispod površine zubne gleđi i one koje nastaju usled procesa starenja.

Mrlje koje nastaju usled konzumiranja obojene hrane i pića moguće je ukloniti procesom ordinacijskog izbeljivanja zuba. Postoje i mrlje koje se javljaju kao posledica korišćenja amalgamskih plombi koje više nisu u upotrebi ali ukoliko ih imate i dalje u nekom zubu godinama, čak i kada se ona ukloni i zameni belom, kompozitnom plombom, na zubu će ostati tamne mrlje koje se najčešće saniraju uz pomoću faseta ili krunica.

Ukoliko razmišljate o beljenju zuba, najbolje je da se konsultujte sa vašim stomatologom koji će dati adekvatnu preporuku u odnosu na vašu situaciju, stanje zube gleđi, vrstu i intenzitet diskoloracija koje postoje na zubima i slično.

Nije preporučljivo da sami birate sredstva za kućno izbeljivanje pre konsultacije sa stomatologom. Tačno je da su sredstva koja se mogu naći u drogerijama mnogo blaža nego ona ordinacijska, ali vaše desni mogu reagovati nakon upotrebe ovakih proizvoda i postati osetljive i crvene.

Pre procesa izbeljivanja zuba važno je da se eliminiše mogućnost prisustva karijesa i bitno je uraditi ordinacijko čišćenje zuba pre procesa izbeljivanja kako bi tretman imao najbolji efekat.

pacijentkinja u zubarskoj stolici na tretmanu izbeljivanja zuba

Koliko traju efekti izbeljivanja?

Nakon beljenja zuba važno je povesti računa o hrani i piću koje konzumirate kao i o pravilnim navikama nege zuba. Od toga će u velikoj meri zavisiti koliko će trajati efekat izbeljivanja. Nakon samog tretmana važno je da najmanje u narednih 24 sata ne konzumirate kafu, cigarete i drugu obojenu hranu i pića a nakon toga da ih ograničite u što je moguće većoj meri.

Ukoliko vas muči bilo koji problem sa oralnim zdravljem, imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved