• Српски језик
  • English
  • Deutsch
jednogodisnja beba se osmehuje sa dva mlecna zubica

Kako pravilno negovati mlečne zubiće?

Razvoj svakog deteta je individualan ali je neko opšte pravilo da se prvi zubići pojave između 5. i 8. meseca bebinog života. Čak iako se pojave tek oko navršene godine, ne treba paničiti jer je sve to uobičajeno.

Čim se pojavi prvih nekoliko zubića, važno je početi sa njihovom negom, iako su mlečni i pored toga što će ih kroz nekoliko godina zameniti stalni zubi. Mlečni zubići čuvaju prostor za stalne pa je iz tog razloga njihova nega i te kako važna.

Obično se prvo pojavljuju sekutići, donji i gornji a nakon toga i bočni. Kutnjaci izrastu između desetog i četranestog meseca a očnjaci tek između 16. i 20. meseca. Kada mališan napuni 30 meseci, trebalo bi da i poslednja četiri kutnjaka izniknu.

Kako negovati bebine zubiće?

Kada se pojave prvi zubići, već bi trebalo početi sa nežnom negom. Možete koristiti sterilnu gazu nakvašenu mlakom vodom i time veoma nežno trljati makar jednom dnevno bebine desni i zubiće. Na ovaj način pomoći ćete bebi oko ublažavanja svraba izazvanog nicanjem zubića, masiraćete desni I takođe nežno čistiti zube.

Na tržištu se mogu naći i gumene četice koje se stavljaju na prst i time se masiraju desni i trljaju iznikli zubići. Iako se mlečni zubi menjaju, oni imaju i te kako važnu ulogu u razvoju kostiju vilice pa na taj način utiču i na razvoj govora, pravilnu ishranu i rast deteta, ali i na pravilan položaj stalnih zuba koji će doći na njihovo mesto.

jednogodisnja beba drži četkicu za zube

Kako odabrati prvu četkicu?

U uzrastu između prve i druge godine vreme je da nabavite i prvu pravu četkicu i počnete sa standardnim četkanjem zubića. Mališan će na ovaj način od najranijih dana početi da se navikava i uči o pravilnom pranju zuba i nezi oralnog zdravlja.

Do treće godine važno je da vi detetu perete zube kako bi u tom periodu naučilo kako da ih samo pravilno neguje. Birajte ekstra mekane četkice sa veličnom glave koja odgovara uzrastu mališana. Što se tiče paste za zubiće, kupujte one koje sadrže fluor kao veoma moćno sredstvo u borbi protiv karijesa. Veoma je važno da dečije paste imaju koncentraciju fluora do 1000ppm, a za mališane starije od 3 godine preko 1500 ppm.

Kada je vreme za prvi pregled?

Prva poseta stomatologu može se zakazati već oko navršene prve godine života. Važno je da ne čekate da se kod deteta javi neki problem sa zubićima ili karijes, kako se kod njega ne bi stvorio strah od zubara. Zato je važno da ova prva poseta bude rutinski regled i upoznavanje deteta sa stomatologom, njegovim instrumentima i pregledom.

devojcica i decak predskloskog uzrasta peru zube

Kako preduprediti nastanak problema?

Sva deca obožavaju slatkiše i ne možemo ih u potpounosti ukratiti za to. Međutim, važno je da se unos slatkiša maksimalno ograniči jer su velike količine šećera odlična podloga za nastanak i razvoj bakterija i nastanak karijesa.

Krivci za ovaj oralni problem nisu samo slatkiši već i česta grickanja između obroka. Zato je važno uobročiti dete od prvog dana i na taj način preduprediti što je više moguće, nastanak ovih problema.

Na zdravlje zubića mališana najnepovoljnije se odražavaju noćni obroci. Stoga se potrudite da detetu nakon mleka date barem malo vode. Birajte domaće kašice, pošto industrijske mogu da sadrže i šećere ili druge sastojke koji mogu nepovoljno da utičnu kako na zdravlje zuba, tako i na celoupno zdravlje.

ddecak na pregledu u zubarskoj stolici

Zbog čega je važno zalivanje fisura?

Fisure su pukotine tj. udubljenja na gornjoj površini zuba a njihovo zalivanje sprečiće nastanak karijesa. Kada su fisure duboke, u njima vremenom dolazi do taloženja ostataka hrane i bakterije pa se time stvaraju povoljni uslovi za nastanak karijesa.

Zalivanje fisura podrazumeva tehniku ubacivanja mase koja je slična tečnom kompozitu kako bi se one ispunile tj. smanjila njihova dubina. Na ovaj način se poboljšava zdravlje mlečnih zubića i prevenira nastanak karijesa.

Koliko je fluor važan?

Fluor čini zubiće otpornijim na karijes i ojačava zubnu gleđ. Fluor se nalazi u mnogim namirnicama i pijaćoj vodi ali je nekada neohodno da se uradi sistemska fluorizacija primenom tabletica ili lokalnim aplikovanem na zubnu gleđ.

Ukoliko vas muči bilo koji problem sa oralnim zdravljem, imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved