Kako prevazići strah od stomatologa

Strah od stomatologa, odnosno stomatološke intervencije poput svakog iščekivanja nepoznate sitauacije zasnovane na lošem ličnom iskustvu ili iskustvu okoline, neretko može predstavljati ozbiljan problem. Ono što pacijenti opisuju jeste vrsta anksioznosti i stresa koja se ispoljava u stomatološkom okruženju. Neke osobe objašnjavaju da ih na negativan stav nagoni čak i miris stomatoloških sredstava koji se često oseća u čekonicama, pomisao na stomatološke instrumente, kao što su igle i zvuk bušilice…). Objašnjenje leži u činjenici da mozak vezuje miris za određenu situaciju koja nam se desila. Ukoliko je ona bila neprijatna onda će se i u svakom narednom kontaktu sa tim mirisom javljati negativna reakcija. Zvukovi nas upozoravaju na opasnost, te tako i zvuk zubarske bušilice signalizira telu alarm za nelagodu i eventualno iščekivanje bola. Ležeći položaj u zubarskoj stolici može da sugeriše nemoć, a tu je i strah od „belog mantila“, najčešće stečen u detinjstvu. Prema istraživanju objavljenom na Kolumbijskom univezitetu, čak 10% Amerikanaca odlaže ili izbegava posetu stomatologu zbog anksioznosti i straha, dok 36% ispitanika Velike Britanije potvrđuje ovu konstataciju.

Neki psiholozi veruju da postoji čak i biološki razlog zašto se mnogi osećaju neprijatno pri samoj pomisli da im neko istražuje usnu duplju. Razlog može ležati u činjenici da nesvesno želimo da se odbranimo od prepreka u vidu zubareve ruke ili opreme, koje ometaju normalno uzimanje vazduha. Ljudi koji imaju potrebu da sve drže pod kontrolom, češće imaju ovu vrstu problema, osećajući se se bespomoćno dok leže u zubarskoj stolici uznemireni su činjenicom da u tim trenucima neko drugi ima kontrolu nad njima. Kada je zubna anksioznost jaka i rezultira iracionalnim strahom i potpunim izbegavanjem odlaska stomatologu, može se klasifikovati kao zubna fobija.

https://www.colgate.com/en-us/oral-health/basics/dental-visits/what-is-dental-anxiety-and-phobia

Strah od stomologa najčešće se iskazuje kroz iščekivanje:

 • bola i neosetljivosti na anestetike, naročito kod osoba iznad 20 godina

 • nepoznatog i gubitka kontrole, što je izraženo kroz osećaj bespomoćnosti

 • kritike stomatologa koja se odnosi na zatečenu situaciju u usnoj duplji

 • invazije na lični prostor

https://www.webmd.com/oral-health/easing-dental-fear-adults#1

Kako zubna anksioznost ili fobija može uticati na oralno zdravlje

Način života u direktnoj je vezi sa nastankom zubnih bolesti, a istovremeno je i vrlo sličnan onima koji vode do dijabetesa, gojaznosti, srčanih bolesti, moždanog udara i nekih oblika karcinoma, te je briga o oralnom, kao i opštem zdravlju podjednako važna. Izbegavanje posete stomatologu može dovesti do postepenog ili naglog pogoršanja zubnih bolesti, veće potrebe za hitnom intervencijom, složenijeg i komplikovanijeg lečenja, nego što bi bilo da su u početku preduzete odgovarajuće mere. Stoga, redovni stomatološki pregledi koji uključuju i skidanje kamenca i pregled zuba i desni, mogu sprečiti zubne bolesti i pomoći stomatologu da u ranoj fazi ustanovi probleme, tako da su samim tim potrebni jednostavniji i manje invazivni tretmani.

Uzroci straha

 • Traumatično stomatološko iskustvo ili drugo loše zdravstveno iskustvo iz prošlosti

 • Prethodna trauma glave i vrata

 • Generalizovana anksioznost, depresija ili post-traumatski stresni poremećaj

 • Stav da su usta lično područje i pristupanje ustima je invazija na intimni prostor

 • Nedostatak poverenja u stomatologa

 • Anksioznost povezana sa drugim stanjima kao što su agorafobija (strah da se nađete u situacijama u kojima osećate da ne možete pobeći), klaustrofobija (strah od zatvorenih prostora) ili opsesivno-kompulsivni poremećaj gde postoji opsesija vezana za čistoću

 • Strah od bilo čega povezanog sa posetom stomatologu i sa samom intervencijom: strah pacijenta od toga da će se osramotiti (plakanjem), od gušenja ili davljenja, strah od paničnog napada

Metode samopomoći

Osvestite svoj strah. Pokušajte da ispišete šta Vas plaši, kao i da izdvojite šta to konkretno čini najveći problem. Znajte da većina strahova koje imamo potiču iz rane mladosti i da su u suštini iracionalni i naučeni. Probajte da racionalizujete uzroke i odvojite ono što spada u rešive situacije (poput promene stomatologa).

Primenite tehnike:

 • Meditacije

 • Dubokog disanja

 • Odvlačenja pažnje (slušanje muzike, gledanje TV-a)

 • Opuštanja mišića

Bitna je podrška

Ukoliko osećate strah i nesigurnost, povedite blisku osobu ili osobu od poverenja čije prisustvo Vam prija i godi. Podrška je uvek poželjna, kao i skretanje pažnje i priča o temama nevazanim za ono što nas plaši ili frustrira.

Nađite pravog stomatologa za sebe

 • Izgradite poverenje sa svojim stomatogom kroz otvoreni razgovor o onome što Vas muči i što za vas predstavlja problem.

 • Sklopite dogovor sa svojim stomatologom oko znakova upozorenja (da možete da podignete ruku ako Vam je potrebna pauza), da će Vam na vreme reći šta možete i u kom trenutku da očekujete u toku intervencije.

 • Ne zaboravite da je jedna od najbitnijih satisfakcija za svakog stomatologa poverenje i želja pacijenta za redovnim kontrolama. Nakon uspešno sprovedene terapije i sanacije zuba, potrebno je izraditi plan za održavanje postignutog stanja.

Ordinacija Dr Popović je mesto poverenja i vrhunske usluge

 • Stručni tim na čelu sa dr Popovićem ima ogromno iskustvo i tridest pet godina prakse iza sebe u zbrinjavanj hiljade klijenata kroz sve aspekte stomatoloških usluga.

 • Kvalitet, bezbolnost i brzinu unapredilo je korišćenje najsavremenije i najnaprednije tehnologija na tržištu, kao što je laser za meka tkiva, CAD/CAM oprema, apex lokator, intraoralna kamera i mnoge druge.

 • Pored mnogobrojnih zadovoljnih pacijenata iz Srbije, usluge ordinacije dr Popović koriste pacijenti iz celog sveta

 • Kada uspemo da se izborimo sa našim strahovima, učinićemo ogromnu korist našem celokupnom zdravlju, jer mnoge bolesti upravo potiču od problema sa zubima i desnima.

 • Saznajte više  O NAMA
Tags:
Share:

Comments are closed.

Grčića Milenka 1, prizemlje, lokal br 2

11000 Beograd, Srbija

+381 (0) 60-11-11-000

Viber, WhatsApp

Radnim danima:

08:30-12:30h / 16:00-20:00h

Email

info@drpopovic.com