• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Rešavanje stomatoloških mitova i zabluda

Rešavamo stomatološke mitove i zablude

Stomatologija je oblast medicine koja često izaziva strah i neugodnost kod mnogih ljudi. Ova neprijatnost često potiče od mitova i zabluda koji su se vremenom razvili. U ovom blogu ćemo odgovoriti na neke od uobičajenih mitova i zabluda o stomatologiji kako bismo vam pružili pravilne informacije i otklonili strahove

a. Svaki odlazak stomatologu je bolan. Mit ili Istina?

Mit. Odlazak stomatologu ne mora biti bolno iskustvo. Napredak u stomatološkoj tehnologiji omogućio je primenu lokalne anestezije, što znači da je većina stomatoloških postupaka bezbolna. Stomatolozi takođe koriste različite tehnike kako bi smanjili nelagodnost tokom tretmana i obezbedili što prijatniju posetu stomatološkoj ordinaciji.

b. Kvaran zub je uvek potrebno izvaditi. Mit ili Istina?

Mit. Kvaran zub nije uvek potrebno izvaditi. Stomatolozi se trude da sačuvaju prirodne zube koliko god je to moguće. U većini slučajeva, karijes može biti tretiran uklanjanjem zubnog tkiva koje je zahvaćeno, a zatim popunjavanjem ili postavljanjem zubne plombe. U nekim slučajevima, kada je kvar veći ili je zubna pulpa oštećena, može biti neophodno izvaditi zub.

c. Ne morate ići kod stomatologa ukoliko ne osećate nikakav bol. Mit ili Istina?

Mit. Odlazak kod stomatologa redovno, čak i ako ne osećate nikakav bol, je veoma važan. Rana detekcija problema u ustima može sprečiti razvoj ozbiljnijih stanja. Stomatolog može pružiti preventivne usluge, kao što su čišćenje zuba i procena oralnog zdravlja i identifikovati potencijalne probleme pre nego što postanu bolni ili zahtevaju skuplje tretmane.

d. Karijes se pojavljuje od cigara. Mit ili Istina?

Istina. Cigarete mogu biti jedan od faktora koji doprinose pojavi karijesa. Duža izloženost duvanskom dimu može uticati na povećanje kiselosti u ustima, što može dovesti do demineralizacije zubne gleđi i pojave karijesa. Takođe, duvanski dim može ometati protok pljuvačke koja je prirodna zaštita zuba, što može pogoršati oralno zdravlje.

e. Pranje zuba više od jednom dnevno može da ošteti zubnu gleđ. Mit ili Istina?

Mit. Pranje zuba više puta dnevno, uz pravilnu tehniku i mekanu četkicu, neće oštetiti zubnu gleđ. U stvari, redovno pranje zuba najmanje dva puta dnevno je važno za održavanje oralne higijene i sprečavanje karijesa. Važno je koristiti pastu za zube koja sadrži fluorid, jer fluorid jača zubnu gleđ i pomaže u sprečavanju karijesa.

f. Žvakanje žvake bez šećera posle obroka je isto tako efikasno kao i pranje zuba. Mit ili Istina?

Mit. Žvakanje žvake bez šećera posle obroka može pomoći u povećanju protoka pljuvačke, što može neutralisati kiseline i pomoći u čišćenju ostataka hrane. Međutim, žvaka bez šećera ne može zameniti pravilno pranje zuba. Pranje zuba uklanja bakterije, ostatke hrane i naslage s površine zuba, dok žvaka bez šećera može samo pružiti privremeno olakšanje.

g. Beljenje zuba oštećuje zubnu gleđ. Mit ili Istina?

Mit. Pravilno sprovedeno beljenje zuba neće oštetiti zubnu gleđ. Postupci beljenja zuba koje sprovode stomatolozi obično koriste blage hemikalije poput peroksida koji ne nanose štetu zubnoj gleđi. Međutim, prekomerno i nekontrolisano korišćenje kućnih setova za beljenje zuba ili neadekvatno praćenje uputstava može dovesti do oštećenja zubne gleđi i izazvati osetljivost zuba. Uvek je najbolje konsultovati se sa stomatologom pre nego što se odlučite za postupak beljenja zuba.

Razumevanje istine o stomatološkim mitovima i zabludama ključno je za održavanje oralnog zdravlja. Redovne posete stomatologu, pravilna higijena usne duplje i edukacija o oralnoj nezi su važni za očuvanje zdravog osmeha.

Ukoliko imate dilemu i pitanje budite slobodni da nas kontaktirate. Naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved