• Српски језик
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Paradontopatija

Danas ćemo razmotriti jedno od najčešćih pitanja koje pacijenti postavljaju – da li paradontopatija dolazi sa godinama ili je nasledna? Paradontopatija, ili bolest desni, utiče na veliki broj ljudi širom sveta. Razumeti uzroke ove bolesti je od suštinskog značaja kako bismo mogli da je efikasno sprečimo i lečimo. Hajde da otkrijemo činjenice o paradontopatiji.

Paradontopatija dolazi sa godinama? Dok je istina da se rizik od paradontopatije povećava sa starenjem, nije tačno da je ona automatski povezana sa godinama. Paradontopatija je zapravo rezultat nepravilne oralne higijene, pušenja, loše ishrane i drugih faktora rizika. Bez obzira na vašu starost, pravilna briga o zubima i desnima može značajno smanjiti rizik od ove bolesti.

Paradontopatija je nasledna? Iako genetika može odigrati određenu ulogu u podložnosti paradontopatiji, sama bolest nije nasledna. Nasledne karakteristike mogu uticati na strukturu i predispoziciju vaših desni, ali faktori kao što su oralna higijena, navike pušenja, ishrana i slično, igraju ključnu ulogu u razvoju paradontopatije. Uz pravilan režim oralne higijene i redovne posete stomatologu, možete održavati zdravlje svojih desni, bez obzira na genetsku predispoziciju.

Paradontopatija je samo estetski problem? Paradontopatija nije samo estetski problem. Ova bolest utiče na zdravlje desni, kosti koje podržavaju zube i može dovesti do gubitka zuba ako se ne leči na vreme. Paradontopatija takođe može biti povezana sa drugim zdravstvenim problemima kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i prevremeni porođaj kod trudnica. Stoga, pravilna nega desni je ključna za celokupno oralno zdravlje.

Da zaključimo – Paradontopatija nije bolest koja dolazi sa godinama niti je isključivo nasledna. To je multifaktorska bolest koju možemo kontrolisati pravilnom oralnom higijenom i redovnim posetama stomatologu. Bez obzira na vašu starost ili genetsku predispoziciju, možete sprečiti ili kontrolisati paradontopatiju. Nemojte zanemarivati svoje desni jer su one ključne za očuvanje zdravlja vaših zuba i celokupnog organizma. Uvek se posavetujte sa stomatologom ako imate bilo kakve simptome paradontopatije ili bilo koje druge probleme sa desnima. Vaš osmeh zaslužuje najbolju moguću negu!

Ukoliko imate dilemu i pitanje budite slobodni da nas kontaktirate. Naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.

Share:
© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved