• Српски језик
  • English
  • Deutsch

Svetski dan oralnog zdravlja 2019: ’Recite aaa’

WOHD  (World Oral Health Day –Svetski dan oralnog zdravlja) je globalna kampanja za oralno zdravlje. To je platforma za širu javnost, zajednicu profesionalaca i zakonodavce koja je kreirana sa ciljem da pomogne u smanjenju oralnih bolesti. WOHD se slavi 20. marta svake godine – ustanovljen je 2007. a od 2013. se globalno obeležava. 20 mart je kulminacija jednogodišnje kampanje posvećene podizanju globalne svesti o prevenciji i kontroli bolesti usne duplje. To je međunarodni dan za promociju dobrog oralnog zdravlja za sve i osnaživanje pojedinaca za održavanje zdravih usta u svim uzrastima.

Zvanična tema kampanje Svetskog dana oralnog zdravlja (WOHD) za 2019. godinu je „Reci Aaa: Akcija za oralno zdravlje“. Ova kampanja poziva organizacije i pojedince da preduzmu konkretne akcije kako bi zaštitili oralno zdravlje.

Milioni ljudi širom sveta i dalje pate od lošeg oralnog zdravlja, a rastući teret oralnih bolesti zahteva delovanje na nivou pojedinca, porodice i zajednice. Loše oralno zdravlje seže se daleko van usne duplje, uzimajući danak na opšte zdravlje i dobrobit pojedinca. Međutim, stručnjaci su uvereni da usaglašene, ciljane akcije mogu obuzdati prevlast oralnih bolesti i učiniti oralno zdravlje ličnim prioritetom za svakoga.

WOHD kampanja pruža idealnu platformu za podizanje svesti i podsticanje delovanja u korist dobrog oralnog zdravlja.

Koristeći pažljivo koordinisane kampanje na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou, glas stručnjaka koji promovišu oralno zdravlje kulminira 20.marta, kada se svake godine slavi Svetski dan oralnog zdravlja.

„Recite Aaa: Akcija za oralno zdravlje“ motiviše pojedince da preuzmu odgovornost za sopstveno oralno zdravlje tako što preduzimaju određene mere za sprečavanje bolesti usta koje se odnose i na feneralno zdravlje organizma. Osim individualnog nivoa, kampanja pozicionira profesionalce koji se bave oralnim zdravljem kao ključne zainteresovane strane u edukaciji pacijenata o širim implikacijama zaštite njihovog oralnog zdravlja. Pomažući im da prepoznaju da je preventivna zaštita uvek najbolja opcija, ali su rano otkrivanje i lečenje takođe ključni za obezbeđivanje najboljih ishoda protiv oralnih bolesti i povezanih zdravstvenih komplikacija. Kampanja takođe ima za cilj da skrene pažnju zakonodavnim telima i ukaže im na važnost oralnih bolesti i integraciji njihovog lečenja u sveukupno zdravstvo.

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved