• Српски језик
  • English
  • Deutsch
Kako Odabrati Pravu Četkicu Za Zube?

Kako odabrati pravu četkicu za zube?

Kada kupujete četkicu za zube – kako to radite? Da li možda imate omiljenu marku koje se držite, ili ste uvek u potrazi za akcijama i kupujete četkicu koja je najpovoljnija? Ili birate u skladu sa estetikom pa je boja drške ključni faktor pri odabiru? Sve ove strategije će vam doneti četkicu za zube, ali ni jedna od njih vam neće pomoći da odaberete onu pravu za vas. Zato smo pripremili malu listu šta raditi a šta ne pri odabiru četkice za zube koja je savršena!

Birajte meke čekinje

Možda vam se čini da će tvrde i grube čekinje da očiste vaše zube bolje, ali činjenica je da to može samo da doprinese oštećenju gleđi i povredi desni. Jak pritisak i agresivno četkanje takođe ne pomažu – sve ovo samo vodi do osetljivih zuba i desni. Zato je četkica sa mekim, zaobljenim čekinjama pravi izbor, uz nežno ali temeljno četkanje ona će na pravi način da očisti površinu zuba i prostor između, bez iritacija i povreda.

Oblik četkice je važan

Uvek uzmite u obzir oblik glave četkice za zube. Neki oblici će prosto više odgovarati vašoj usnoj duplji. Čekinje moraju bez problema da dosežu do  svih zuba, posebno kutnjaka, a sa većim i širim četkicama to može biti problem. Perite zube i čistite ih koncem ispred ogledala da biste bili sigurni da ste svaki zub dosegli kako treba – ako to nije slučaj – vreme je da nabavite četkicu koja to može.

Ne kupujte najjeftinije četkice

Možda vam se čini kao sjajna ponuda da kupite 5 četkica nepoznatog brenda za male pare, ali uzmite u obzir rizike. Takvi proizvodi mogu doći od proizvođača koji ne mari za bezbednost ili efikasnost, četkice mogu biti napravljene od nebezbednih ili nekvalitetnih materijala, a s obzirom da treba da takvu četkicu stavite u usta bar dva puta dnevno, mnogo je bolje da je ostavite na polici i okrenete se proverenim proizvođačima.

Adekvatna veličina četkice za najmlađe

Uvek kupujte četkice za vaše decu koje su u skladu sa njihovim uzrastom. Od najmanjih varijanti za bebe do malih četkica za decu koja korespondiraju sa veličinom njihove usne duplje. I pustite dete da samo odabere dizajn četkice koji mu se dopada, da bi radije prao zube sa njom.

Ne oklevajte da koristite električne četkice

Možda jeste okoreli korisnik klasičnih četkica za zube, ali ako ne četkate temeljno ili dovoljno dugo koliko bi trebalo, da li zbog navike ili zbog neke povrede ili artritisa, razmislite o prelasku na električnu četkicu.

Obe varijante mogu jednako efikasno da očiste vaše zube, pitanje je samo komfora i funkcionalnosti, jer su električne lakše za upotrebu. Čak i deca koja su stvorila otpor prema pranju zuba mogu se zainteresovati za ovu radnju zahvaljujući zabavnijoj, električnoj četkici.

I ne zaboravite osnove

I na kraju dana, najbolja je ona četkica koju ćete zapravo koristiti redovno. To znači da drška mora udobno da leži u ruci, da veličina glave četkice mora da bude adekvatna i da čekinje dosežu do svih površina. I ako se ne sećate kada ste poslednji put promenili četkicu – onda je vreme za novu! Inače, četkica se menja na 3 meseca ili ranije ako izgubi formu, da bi davala maksimalan učinak i radila svoj posao kako treba.

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved