• Српски језик
  • English
  • Deutsch
postavljanje keramickog inleja

Keramički inlej – šta je i kada se preporučuje?

Kada je zub u manjoj meri oštećen karijesom i kada se on ukloni, najčešće se koriste plombe kako bi se nadomestio nedostatak tog dela zuba. Međutim, ukoliko je oštećenje veće, tj. zauzima veću površinu, plomba koja se stavi može često ispadati pa je u tim situacijama najbolje rešenje zubni inlej. On predstavlja idealnu alternativu zubnim krunicama i plombama i omogućava očuvanje zdravog dela zuba pošto ga nije neophodno brusiti kao na primer za ugradnju krunica.

Izrađuje se najčešće od keramike, na osnovu otiska zuba i nadoknađuje veća oštećenja zubnog tkiva. Ukoliko vam se već desilo da plomba ispada i nekoliko puta ste je menjali, ako je oštećenje zuba veliko, ukoliko je zub ranije lečen i potrebno je prekriti veću površinu nakon popravke, stomatolog će vam preporučiti postavljanje zubnog inleja kao trajnije i efikasnije rešenje. Dakle, uvek kada je očuvan značajan deo zuba tako da nije neophodno njegovo potpuno brušenje i ugradnja krunice, preporučuje se ugradnja inleja.

Od kojih sve materijala može da se izrađuje zubni inlej?

Inlej se najčešće izrađuje od keramike i bolje se vezuje za zub od obične plombe. Kako bi savršeno odgovarao zubu i da bi zagrižaj bio pravilan, injel se izrađuje uzimanjem otiska za razliku od plombe koja se direktno nanosi na zub pa se moraju brusiti viškovi.

Tehnika izrade zubnog inleja slična je tehnici izrade zubnih navlaka. Kada se injel napravi, vezuje se zubnim cementom za zub.

Stomatolog će na osnovu boje vaših zuba odrediti boju inleja kako bi se idealno estetski uklopio. Samim tim on je gotovo neprimetan za oko. Keramički inleji su otporni na pucanje i druga štetna delovanja i odlično podnose pritisak pa je ovo jedna od njihovih glavnih prednosti.

proces uklanjanja karijesa

Kako izgleda proces izrade i ugradnje inleja?

Keramični inlej može da se izraditi tako da zahvati jednu, dve ili tri površine zuba. Pošto se izrađuje van usta pacijenta, dovoljna su samo dva dolaska u zubarsku ordinaciju. Tokom prve posete brušenjem oštećenog dela zuba formira se ležište za inlej. Stomatolog uklanja staru plombu ili karijes.

Potom se uzima digitalni otisak na osnogu kog se inlej izrađuje. Danas se sve ređe koriste otisne mase za ovu namenu već se sve radi kompjuterski i na taj način postiže se znatno veća preciznost kako u obliku inleja tako i u boji koja će najbolje odgovarati vašoj prirodnoj boji zuba. Tokom druge posete, injel se cementira za zub.

Visokopolirane površine inleja veoma dobro se prilagođavaju desnima i tako pomažu njihovom očuvanju i sprečavanju nastanka parodontopatije.

Koje su prednosti keramičkih inleja?

Moderni stomatološki materijali i digitalni način izrade omogućavaju preciznost u pravljenju inleja koji se stoga savršeno uklapaju u estetiku vilice i veoma su komforni. Trajnost keramičkih inleja obezbeđuje se upravo digitalnom izradom jer se ivice inleja precizno određuju kompjuterski pa stoga idealno prijanjaju uz zub sprečavajući ponovno javljanje karijesa usled zadržavanja bakterija na mestima spajanja sa zubom.

Obične plombe izrađene od kompozitnih materijala vremenom imaju tendenciju da se smanjuju u zapremini pa samim tim i rub duž kog prijanjaju uz zub postaje diskutabilniniji i stvara se prostor za ponovno javljanje karijesa usled nagomilavanja bakterija na tim delovima površine zuba.

Kao i uvek, ističemo prevenciju kao najvažniji deo očuvanja oralnog zdravlja. Redovni stomatološki pregledi na svakih šest meseci, uklanjanje kamenca i pravilna oralna nega, ključne su kako ne bi došlo do većih oštećenja zubnog tkiva, karijesa i samim tim potrebe za uklanjanjem većeg dela zuba. Pravilna nega sprečiće ne samo pojavu karijesa, već i uslova za nastanak parodontopatije koja se javlja kada desni počnu da se povlače.

recepcija stomatoloske ordinacije dr popovic

Ukoliko imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved