• Српски језик
  • English
  • Deutsch
devojka u zubarskoj stolici na popravci zuba

Parodontoza – zbog čega nastaje i kako se leči?

Parodontoza predstavlja oboljenje tkiva koje povezuje koren zuba i viličnu kost. Posle karijesa je najrasprostranjenije oboljenje usne duplje. Ukoliko se otkrije na vreme i adekvatno leči, parodontoza se može zaustaviti u određenoj fazi i na taj način se može sprečiti gubitak zuba.

Zbog čega dolazi do pojave parodontoze?

Ukoliko dođe do promene boje ili konzistencije desni tj. gingive (tkiva koje se nalazi oko zuba) to može biti rani znak paradontoze. Zdrava gingiva je svetlo ružičaste boje i čvrste konzistencije. Ukoliko boja pređe u modroljubičastu ili tamnocrvenu, ako se javi krvarenje tokom pranja ili čišćenja zuba, ili ako desni počnu da se povlače, neophodno je javiti se stomatologu kako bi obavio potreban pregled i sproveo adekvatnu terapiju.

Prvi znaci parodontopatije mogu se javiti u ranoj mladosti a jedan od njih je upravo krvarenje desni. Ono što dovodi do parodontopatije je nagomilavanje zubnog plaka koji sadrži veliki broj mikroorganizama i ukoliko se pravilnom negom ne uklanja temeljno i redovno, dolazi do još većeg razmnožavanja ovih mikroorganizama, do taloženja mineralnih soli i stvaranja zubnog kamenca. On vremenom počinje da iritira desni što dovodi do poremećaja cirkulacije u desnima koje postaju otečene i kreću vremenom i da se povlače.

Takođe se može desiti da se u prostor između upaljenih desni i korena zuba nastane mikroorganizmi (prostor koji se naziva “dentalni džep”) i da zubi postanu nestabilni i počnu da se klate.

Osobe koje su pušači, koje ne održavaju pravilno oralnu higijenu, pate od dijabetesa ili imaju genetsku predispoziciju, spadaju u rizične grupe za pojavu parodontopatije. Do povećanja rizika za nastanak ovog oboljenja dolazi i ukoliko osoba žvaće isključivo na jednoj strani vilice, ako je izložena velikom stresu, ili kada dođe do naglog pada imuniteta.

stomatolog sa plavom rukavicom uzima jedan od zubarskih intrumenata sa police

Koji su prvi znaci parodontopatije?

Ukoliko su desni otekle, crvene su i tokom pranja se javlja krvarenje, to je sigurna znak upale, jer zdrave desni neće krvariti. U velikom broju slučajeva javlja se i neprijatan zadah kao pratilac. Ako se upala zapusti tj. ne leči na vreme, može da zahvati i okolna tkiva koja zube drže u vilici.

Ukoliko se pored ovoga javi i peckanje u desnima, znak je da su nastali i parodontoni džepovi i da je ovo oboljenje ušlo u drugi stadijum. Međutim, čak i u toj fazi može se značajno usporiti.

devojak sa zubarskim instrumentom na desnima

Može li se parodontopatija izlečiti?

Parodontopatija se nažalost ne može u potpunosti izlečiti ali ukoliko se otkrije na vreme i adekvatno tretira, može se značajno usporiti. Zbog toga veliku važnost treba pridavati prevenciji, redovnim stomatološkim pregledima i pravilnoj nezi kako do nje ne bi došlo. Važno je da na svakih šest meseci idete na stomatološke preglede, temeljno negujete zube i redovno uklanjate zubni kamenac.

Zube četkajte sa spoljašnje ali i unutrašnje strane, obavezno koristite zubni konac kao i interdentalne četkice i antiseptičke vodice za ispiranje usta kako bi se smanjila koncentracila bakterija u usnoj duplji.

Kako priroda može pomoći u prevenciji parodontoze?

Za smanjenje koncentracije bakterija pomaže i da za ispiranje usta koristite rastvor sode bikarbone. U čaši mlake vode rastvorite kašičicu sode bikarbone i tim rastvorom ispirajte usta nakon pranja zuba, u trajanju od najmanje trideset sekundi. Takođe, veoma je koristan hladan čaj od žafije kojim možete ispirati usta i nekoliko puta dnevno.

Da li je pored parodontopatije moguće ugraditi zubne implante?

Ukoliko kod pacijenta dođe do gubitka zuba, moguće je ugraditi implantat ali samo ukoliko nije značajno smanjen volumen zubne tj. vilične kosti. Ovo je svakako individualno i najbolje je da se, ukoliko već imate ovaj problem posavetujete sa svojim stomatologom o rešenju koje će biti najbolje za vas.

recepcija u novoj dr popovic ordinaciji

Ukoliko imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.

 

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved