• Српски језик
  • English
  • Deutsch
devojka sa bolom u vilici

Znate li šta je bruksizam i kako se otklanja?

Bruksizam ili škripanje zubima dešava se usled procesa koji nastaju u okviru ortofacijalnog sistema koji predstavlja skupinu tkiva uz pomoć kojih se obavlja žvakanje i govor, ali takođe učestvuje i u procesima disanja i varenja. Ovaj sistem čine mišiči vilice, desni, lica i okolna potporna tkiva.

Škripanje zubima nastaje najčešće tokom sna, veoma je neprijatno i to ne samo za osobu koja ga dožiljava već i za onog ko je pored osobe koju bruksizam muči. Premda se ova pojava dešava tokom samog sna, osoba je najčešće nije ni svesna u tom trenutku. Povremeno se može desiti buđenje iz sna zbog uticaja grčenja mišića, ali najčešće se posledice bruksizma osete tek nakon buđenja.

Zbog čega se javlja škripanje zubima?

Stomatolozi i lekari smatraju da do ove pojave dolazi kada je osoba dugotrajno izložena stresu, napetosti, anksioznosti i frustraciji. Iako se najčešće javlja tokom noći, takvo grčenje mišića može se desiti i tokom dana dok je osoba u budnom stanju, a izložena je nekoj stresnoj situaciji. Pored stresa, nekada i nasledni faktori imaju uticaja.

Iako se češće javlja kod odraslih, bruksizam može da se javi i kod dece, ne toliko zbog stresa već zbog toga što još uvek ne mogu da obuzdaju reflekse.

Koji simptomi ukazuju na bruksizam?

Neki od simptoma koji se često javljaju su napetost u mišićima vilice i bol u desnima i zubma kao posledica jakog pritiska. Ukoliko se na vreme ne posvetite rešavanju ovog problema, vremenom može doći i do ozbiljnijih oštećenja zuba i zubne gleđi.

Ukoliko primetite da je struktura zuba drugačija, rastresita, ako zubi izgledaju kako da im se boja menja, da su presečeni ili spoljošteni, to su najčeći znaci upozorenja da se tokom sna javlja škripanje zubima.

Veoma često se javlja i neprijatan bol koji se proteže od ušiju skroz do brade, zatim na unutrašnjoj strani obraza, a može doći do poteškoća tokom žvakanja hrane pošto su mišići bili izloženi velikom grču.

Ove simptome osoba oseća najčešće neposredno nakon buđenja, a ukoliko oni ne prođu ni nakon nekoliko dana, neophodno je obratiti se stomatologu kako bi on utvrdio da li se radi o bruksizmu i kako bi se u tom slučaju sprovele potrebe mere zaštite zuba i desni i sprečile ozbiljnije posledice po njih.

Naravno, neophodno je ukloniti tj. lečiti sam uzrok bruksizma, a to je najščešće stres.

nameštanje okuzalnog splinta protiv skripanja zubima

Koje su posledice bruksizma i kako možemo zaštititi zube?

Škripanje zubima dovodi do oštećenja zubne gleđi a često strada i krunica usled jakog trenja. Kao posledica javlja se i problem sa desnima koje postaju osetljivije, mogu češće krvariti i biti bolne i otečene. Mogu se javiti i glavobolje koje su posledica grčenja mišića ali i zbog nemirnog i isprekidanog sna.

Ono što stomatolozi preporučuju u ovakvim situacijama je zaštita za zube, takozvani okuzalni splint. U pitanju je štitnik izrađen od čvrstih materijala koji se nosi tokom sna i sprečava kontrakcije mišića, ali i trenje jedne vilice o drugu i samim tim štiti zube i zubnu gleđ.

Ovaj štitnik nosi oko tri do četiri meseca tokom kojih su obavezne kontrole kod stomatologa kako bi pratio situaciju, da li se događaju neke značajne promene i kako reagujete na splint. Naravno, neophodno je i polako se rešavati glavnog uzroka pojave bruksizma a to su stres i napetost. Ovo zahteva posvećenost, istrajnost i višemesečni rad na sebi, po potrebi i sa terapeturom, koji će vas na najbolji način posavetovati kako da svoj stres kanališete, kako da ga se oslobađate tj. kako da najispravnije reagujete u stresnim situacijama kako se one ne bi odražavale na vaše zdravlje. Stres se nikada ne razvije preko noći, pa tako ne možemo očekivati ni da u kratkom roku nestane.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved