• Српски језик
  • English
  • Deutsch
sta raditi u hitnim slucajevima kada imate problem sa zubom

Šta raditi u hitnim situacijama kada je oralno zdravlje u pitanju?

Ukoliko ste roditelj male dece, znate koliko ona mogu biti nestašna u igri, čak iako su sama a naročito sa drugom decom. Najčešće takve igre prođu bez većih posledica, ali se nekada može desiti da se povrede. Jedna od čestih povreda dece, naročito dok su mala, su povrede zuba ali ovakve situacije ne zaobilaze ni odrasle osobe.  

Bilo da je zub mlečni ili stalni, važno je odmah sanirati ozledu i proveriti da li se desilo neko veće oštećenje. Zato je nekada veoma korisno imati kontakt dobrog stomatologa pri ruci.  

Ukoliko se desi vašim mališanima ili pak vama, da na bilo koji način ozledite zub, važno je blagovremeno i pravilno reagovati. Evo kako se treba ponašati u hitnim slučajevima kada je zdravlje zuba u pitanju.  

Izbijen zub 

Predškolci znaju da budu veoma nemirni a školarci u početku bavljenja sportom pomalo nespretni pa usled nepažnje kao posledica jakog udara loptom, pada i slično, može doći do rasklimavanja zuba ili čak i do izbijanja zuba iz vilice. U ovim slučajevima važno je umiriti dete, zaustaviti krvarenje sterilnom gazicom i ukoliko je zub izbijen, pokupiti ga ako je neoštećen, staviti ga u malo mleka i hitno otići stomatologu.  

Ukoliko od izbijanja zuba ne prođe više od sat vremena i stomatolog uspe da ga očisti i vrati u alveolu, stepen oporavka je veoma visok. Ukoliko je u pitanju mlečni zubić, on se ne vraća u alveolu, ali je obavezno dete odvesti do stomatologa kako bi uradio pregled i utvrdio da nema drugih oštećenja tkiva u vilici.  

devojcica sa bolom u zubu

Zubobolja 

Može se javiti kao posledica nelečenog karijesa, ili promena na zubu koje nisu bile vidljive toliko na njegovoj površini. Takođe, zubobolja se javlja i kao posledica infekcija ili jakog, nezodnog ugriza čvrstih namirnica usled čega zub naprsne ili biva pomeren iz ležišta.  

Ako je u pitanju samo bol a da pritom nije bilo udara, ugriza i oštećenja izazvanih spoljašnjim uticajima, uz savetovanje sa lekarom detetu možete dati analgetik za ublažavanje bolova, ili ako je u pitanju odrasla osoba, neki od analgetika će svakako olakšati situaciju do posete stomatologu i pregleda.  

Ispadanje krunice ili plombe 

Ukoliko je krunica ispala, dobro je očistite vodom, čuvajte u maramici i što pre zakažite pregled stomatologa. Kada se desi ispadanje ili oštećenje plombe, čak i ako je u pitanju mala površina zuba, važno je što pre zakazati intervenciju.  

Zub sa oštećenom plombom idealan je za gomilanje bakterija iz hrane i stvaranje povoljnih uslova za nastanak karijesa pa je bitno da do pregleda kod stomatologa zub nežno perete mekanom četkicom i nakon svakog pranja se uverite da u prostoru u kom je bila plomba nema ostataka hrane.  

devojka sa bolom u zubu

Napukao ili okrnjen zub 

Čak iako je u pitanju veoma mali deo zuba, odlazak stomatologu se nikako ne sme odlagati. Oštećenja na krunici su “otvorena vrata” za bakterije koje na ovaj način veoma lako mogu dospeti do unutrašnjosti zuba i zubne pulpe i dovesti do upala ili nastanka karijesa. Odlazak zubaru u roku od nekoliko danas u ovi slučajevima je neophodan kako bi se zub popravio, ispolirao i napunio plombom ili da bi se zamenila krunica ili deo zuba i on ponovo bio zdrav i funkcionalan.  

Kada dođe do bilo kog oštećenja zuba, čak i kada trenutno nema bola, zakazivanje stomatološke intervencije u najkraćem roku je neophodno. Svako odlaganje samo može pogoršati situaciju, dovesti do infekcija, bola, otoka i dodatnih problema koji mogu zahtevati i duže lečenje.  

Otok 

Kada primetite da je obraz sa spoljašnje strane otečen, žvakanje je otežano i javlja se bol, ovo je znak da je najverovatnije u pitanju infekcija zubnog živca koja se dešava usled nelečenog karijesa, upale desni ili pak oštećenog zuba koji je potom inficiran.  

Kako biste olakšali period do odlaska stomatologu, koristite hladne obloge sa spoljašnje strane obraza i uzimajte analgetike kako bi se bol umirio. Ukoliko vaše dete muči otečen zub, pre davanja bilo kakvih lekova posavetujte se sa stomatologom ili pedijatrom.  

Ukoliko imate dodatna pitanja ili biste želeli da se konsultujete sa nama, naš stručni tim stomatologa vam je na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 1111 000, putem e-mail adrese info@drpopovic.com ili preko kontakt forme na našoj stranici. O cenama naših usluga možete se informisati OVDE.     

 

Share:

Comments are closed.

© Copyright Stomatološka ordinacija Dr Popović, 1987 - 2022, All Rights Reserved