Važnost fluorida za zdrave zube

Fluorid i zdravi zubi

Važnost fluorida za zdrave zube

Zubna gleđ je spoljni omotač zuba i čine je mineralni kristali. Svakog dana, gleđ gubi i ponovo dobija minerale i ti procesi se zovu demineralizacija i remineralizacija. Demineralizacija se dešava kada bakterije iz zubnog plaka razgrađuju kristale u zubnoj gleđi a gubitak gleđi se nadoknađuje remineralizacijom. U ovom procesu, minerali u pljuvački poput fluorida, kalcijuma i fosfata se ponovo ugrađuju u gleđ. Kada se previše minerala izgubi bez nadoknade, onda se dešavaju karijesi i propadanje zuba.

Fluorid može da se primenjuje na tri načina.

Prvo kao suplement – dodatak ishrani. Kada dete pije ili jede fluorid u malim dozama, on ulazi u krvotok i postaje deo stalnih zuba koji su u tom trenutku još u razvoju. Ovo ima efekta do 16-te godine, posle konzumacija fluorida ne utiče na remineralizaciju zuba iznutra. Takođe, uneseni fluorid postaje deo pljuvačke koji jača zube spolja. Kiseline su manje sposobne da oštete zubnu gleđ koja je ojačana fluoridom.

Proizvodi sa fluoridom za površinsku upotrebu se nanose direktno na zube. To su paste i vodice za ispiranje čije dejstvo posle upotrebe traje i nivo fluorida u ustima ostaje povišen nekoliko sati.

Postoji i profesionalni tretman kod stomatologa gde se uz pomoć paste, gela ili laka radi fluoridizacija i ovaj tretman ima najintenzivnije dejstvo.

Kome je potreban fluorid?

Deca između 6 meseci i 16 godina koja žive u oblastima gde u vodi nema dovoljno fluora bi trebalo da uzimaju fluorid kao dodatak ishrani u formi tečnosti ili tableta.

Takođe za osobe koje su pod većim rizikom od karijesa ili propadanja zuba, potrebna je upotreba fluorizovanih vodica za ispiranje ili pasti koje će pomoći u jačanju gleđi.

Kod odraslih, neka zdravstvena stanja traže upotrebu proizvoda za negu i suplemenata sa fluoridom:

-Ukoliko osoba uzima lekove ili ima obolenje koje izaziva suva usta – bez pljuvačke koja neutralizuje kiseline, zubi su podložniji propadanju.

-Ako se desni povlače sa zuba.

-Ako osoba nosi protezu, jer ortodontska pomagala zadržavaju brojne bakterije koje mogu da dovedu do problema.

-Ako je osoba imala terapiju zračenja vrata ili glave . zračenje oštećuje pljuvačne žlezde.

Fluorid je potpuno bezopasan i ne može da izazove nikakve probleme jer su svi proizvodi za unutrašnju i spoljnu upotrebu dozirani tako da ne može doći do prezasićenja.  Jedino ukolikodete guta pastu za zube, mogu se pojaviti jedva primetne fleke na gleđi.

Shvatite fluorid ozbiljno i uvedite ga u svakodnevnu rutinu nege svojih zuba i oni će biti lepše i trajati duže!

Share:

Comments are closed.

Bregalnička br. 6

11000 Beograd, Srbija

+381(0)11/24-22-459

+381(0)63-44-33-34

Radnim danima:

08:30-12:30h / 16:00-20:00h

Email

info@drpopovic.com